PDPR BUKAN HALANGAN KECEMERLANGAN MURID UPKK 2021

Gambar Hiasan

KUALA LUMPUR: Keputusan Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK) menggunakan Modul Penilaian Kelas KAFA (MPKAFA) yang meningkat pada tahun ini menunjukkan kemampuan murid dalam menyampaikan respon kepada penilai dalam sesi penilaian yang telah dijalankan.

Timbalan Ketua Pengarah (Dasar) JAKIM, Hakimah Mohd Yusoff berkata, keputusan yang diumumkan ini adalah bukti dan hasil keberkesanan aktiviti pendidikan KAFA secara keseluruhan termasuk pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR) yang telah dilaksanakan dalam pelbagai cara dan kesesuaian.

“Hasil keputusan pada tahun ini telah diterjemahkan dengan peratusan keseluruhan sebanyak 95.37 peratus. Kejayaan murid dalam Mata Pelajaran Amali Solat adalah sebanyak 97.40 peratus, Penghayatan Cara Hidup Islam (PCHI) mencatatkan 96.06 peratus, diikuti Bidang Al-Qur’an yang mencapai 96.89 peratus kelulusan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Memperincikan kelulusan berdasarkan mata pelajaran Hakimah berkata Ulum Syariah (Akidah & Ibadah) 96.74 peratus; Jawi Dan Khat 94.77 peratus; Sirah 93.21 peratus; Adab (Akhlak Islamiah) 96.00 peratus dan Lughatul Quran 91.91 peratus.

Kata Hakimah kejayaan bukan diukur melalui bilangan A dan peperiksaan semata-mata, tetapi ia diterjemahkan melalui amalan dan cara hidup serta pembudayaan nilai-nilai yang telah dipelajari di kelas KAFA dalam kehidupan seharian.

“Harapan JAKIM adalah untuk menjadikan Pendidikan KAFA sebahagian daripada tanggungjawab bagi melahirkan insan yang seimbang dari sudut pendidikan dan cara hidup sempurna.

“Penerapan nilai yang diterapkan dalam kelas KAFA tidak lain dan tidak bukan adalah untuk melahirkan anak-anak yang mempunyai sahsiah mulia sebagai generasi pewaris masa hadapan negara,” katanya.

Jumlah keseluruhan calon UPKK tahun ini melibatkan 464,605 calon dengan 222,528 murid tahun enam tahun 2020 dan 242,077 murid tahun lima tahun 2021. – AlHijrah Online

Leave a Reply