PETUGAS PUTRA SPECIALIST HOSPITAL POSITIF VARIAN OMICRON

MELAKA: Seorang petugas Putra Specialist Hospital (Melaka) Sdn Bhd (PSHMSB) yang merupakan jemaah umrah disahkan positif COVID-19 varian Omicron.

Menurut kenyataan PSHMSB, petugas tersebut didapati positif semasa menjalankan ujian saringan COVID-19 di lapangan terbang.

“Keputusan ujian genom mengesahkan bahawa ia adalah varian Omicron, yang dijangkiti pada 25 Disember. Petugas itu tidak melapor diri untuk bekerja sejak kembali dari umrah dan tiada kontak dengan pesakit atau petugas PSHMSB,” menurut kenyataannya itu.

Tambahnya, petugas itu kini diletakkan di bawah perintah kuarantin selaras dengan garis panduan yang ditetapkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Pihak PSHMSB telah mengambil semua langkah berjaga-jaga yang perlu, demi keselamatan pesakit, pelawat, doktor dan petugas, yang amat penting bagi mereka.

“PSHMSB akan terus bekerjasama dengan KKM bagi langkah selanjutnya yang mungkin diperlukan.

“Bagi operasi di hospital pula, ia kekal seperti biasa, dan pesakit akan terus dengan pelan penjagaan sedia ada di hospital dengan mematuhi semua langkah-langkah keselamatan,” katanya.–AlHijrah Online

Leave a Reply