POLIS SIASAT HANTARAN FB KAITKAN KBS DENGAN GERAKAN KRISTIAN EVANGELIST

KUALA LUMPUR: Polis menerima laporan berhubung hantaran di akaun Facebook Che’gubard original yang mengaitkan Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dengan gerakan Kristian Evangelist.

Ketua Polis Daerah Sentul ACP Beh Eng Lai berkata kementerian tersebut juga dituduh menyalurkan dana kepada sebuah badan bukan kerajaan (NGO) untuk menyeru belia bukan kristian ke gereja.

“Siasatan dijalankan di bawah Seksyen 500 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

“Polis Diraja Malaysia (PDRM) menasihatkan orang ramai supaya tidak membuat spekulasi atau mengulas isu tersebut secara provokasi yang mungkin boleh menggugat ketenteraman serta keharmonian kaum di Malaysia,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Semakan polis mendapati, hantaran yang dibuat oleh Che’gubard original sehingga kini menerima 544 komen, 377 perkongsian semula dan 448 respons sejak dimuat naik sekitar tiga hari yang lalu.

Tambahnya tindakan tegas tanpa kompromi bakal diambil terhadap mana-mana individu yang sengaja mengeluarkan kenyataan yang mendatangkan kegusaran awam melalui isu-isu yang menyentuh sensitiviti agama dan kaum. – AlHijrah Online

Leave a Reply