POLIS TAHAN 10 LELAKI ‘BERPESTA DADAH’ DI LANGKAWI

LANGKAWI: Sekumpulan lelaki dari Kuala Lumpur ditahan polis di sebuah hotel di Pulau Langkawi, selepas disyaki terlibat dengan kegiatan dadah, awal pagi semalam.

Ketua Polis Daerah Langkawi ACP Shariman Ashari berkata, serbuan dilakukan kira-kira jam 1.30 pagi oleh sekumpulan pegawai dan anggota Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Langkawi dan Balai Polis Padang Mat Sirat.

Hasil serbuan tersebut, seramai 10 lelaki berusia antara 23 hingga 33 tahun sedang berkumpul dalam sebuah bilik hotel di Pantai Tengah, di sini.

“Pemeriksaan tubuh badan kesemua suspek dan kawasan dalam bilik tersebut menjumpai lapan peket plastik lut sinar berisi bahan yang disyaki dadah jenis ketamin seberat 7.20 gram dan dua botol dipercayai ubat batuk 200ml.

“Kesemua mereka ditahan dan barang kes dirampas untuk tindakan lanjut,” katanya hari ini.

Tambahnya kesemua suspek yang berasal dari Kuala Lumpur itu datang bercuti ke pusat pelancongan berkenaan.

Hasil saringan ujian air kencing mendapati enam daripada mereka positif dadah jenis ketamin manakala empat lagi negatif.

“Kes disiasat di bawah Seksyen 12(2) dan Seksyen 15(1) Akta Dadah Berbahaya 1952.

“Suspek juga dikenakan kompaun RM4,000 seorang kerana melanggar prosedur operasi standard kerana berkumpul di bilik hotel yang sama dan aktiviti yang menyukarkan untuk melaksanakan penjarakan sosial,” katanya.—AlHijrah Online

Leave a Reply