AHMAD MASLAN TARIK DIRI PENCALONAN TIMBALAN SPEAKER DEWAN RAKYAT

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Pontian, Datuk Seri Ahmad Maslan umum tarik diri daripada pencalonan sebagai Timbalan Speaker Dewan Rakyat.

Menurutnya, keputusan tersebut diambil bagi membolehkan beliau menumpukan perhatian kepada tugasnya sebagai Setiausaha Agung UMNO.

“Saya telah berbincang dengan Presiden UMNO, tiga Naib Presiden termasuk Perdana Menteri dan saya telah buat keputusan untuk tarik diri daripada pencalonan Timbalan Speaker Dewan Rakyat.

“Sebab saya ingin tumpukan perhatian gerak kerja sebagai Setiausaha Agung UMNO yang perlukan banyak masa, lebih-lebih lagi suasana mencabar yang kita tahu politik saat dan ketika ini,” katanya pada sidang media di Parlimen, hari ini.

Jelasnya, keputusan tersebut juga telah dimaklumkan kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar serta Speaker Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun pagi ini.

Susulan perkara tersebut, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akan menamakan calon baharu Timbalan Speaker Dewan Rakyat dalam tempoh dua hari lagi.—AlHijrah Online

Leave a Reply