SOLAT JENAZAH GHAIB BUAT SITI SARAH DI MASJIDIL HARAM, MAKKAH

KUALA LUMPUR: Pelawak dan ahli perniagaan terkenal, Shuib Sepahtu tidak menduga apabila mendapat kiriman video seorang imam melakukan solat jenazah ghaib untuk isterinya, Allahyarham Siti Sarah Raissuddin di Masjidil Haram, Makkah.

Menerusi hantaran di Instagram Shuib atau nama sebenarnya Shahmira Muhamad, imam tersebut melakukan solat jenazah ghaib secara berjemaah yang dilakukan semasa waktu solat Zohor.

“Allahuakbar, Allah Maha Besar, dapat kiriman video solat jenazah ghaib dalam Masjidil Haram. Allah terlalu sayang awak ibu. Bergembiralah di syurga bidadariku Siti Sarah,” katanya.

Video tersebut telah mendapat perhatian warga net serta selebriti termasuk beberapa pendakwah yang rata-rata menyatakan pemergian Allahyarham Siti Sarah disifatkan kematian husnul khotimah (penyudah yang baik).

“Hebat insan yg bernama Siti Sarah, dia bukan ulama atau ustaz terkenal atau pemimpin negara, tapi auranya sampai ke Masjidil Haram, inilah contoh utk para isteri! Cemburu saya dengan kebaikan apakah yang dilakukannya,” kata pendakwah, Ustaz Abdullah Khairi yang mengulas pemergian Allahyarham.

“Allah sayang Shuib dan Siti Sarah, janji Allah itu benar buat orang yang baik dermawan dan taat pada suami dan fikir umat yang ada padanya,” kata pendakwah, Ustaz Ebit Lew.

Semalam, Allahyarham disahkan meninggal dunia pada jam 5.13 pagi di Unit Rawatan Rapi (ICU), Hospital Canselor Tuanku Muhriz, Universiti Kebangsaan Malaysia, UKM (HCTM).

Jenazah Allahyarham selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Sungai Pusu, Gombak, kira-kira jam 1.30 tengah hari semalam.

Siti Sarah sebelum ini dilapor dimasukkan ke hospital dan menerima rawatan di unit rawatan rapi (ICU) akibat jangkitan COVID-19.

Allahyarham pada Jumaat terpaksa melalui proses pembedahan bagi mengeluarkan bayi dalam kandungan selepas tahap oksigen merosot.

Allahyarham meninggalkan empat cahaya mata iaitu Uwais Alwarni, 10 tahun; Dzahira Talita Zahra, 8 tahun; Ariq Matin, 6 tahun dan Ayash Affan yang selamat dilahirkan Jumaat lalu.

Pada 27 Julai lalu, Shuib sekeluarga disahkan positif COVID-19 dan telah menjalani kuarantin di rumah.—AlHijrah Online

Leave a Reply