TIADA peperiksaan ‘online’ UPSR atau pt3 – kementerian pendidikan

PUTRAJAYA: Tiada peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah Khas (UPSRx) dan Pentaksiran Tingkatan 3 Khas (PT3x) yang akan dilaksanakan menerusi dalam talian.

Demikian jelas Kementerian Pendidikan sekali gus menafikan tawaran di sebuah portal bahawa UPSRx dan PT3x akan diadakan pada September dan Oktober tahun ini menerusi dalam talian.

Tegas KPM, kementerian itu serta Lembaga Peperiksaan Malaysia tidak mengendalikan sebarang bentuk peperiksaan seumpama itu.

Kenyataan Kementerian Pendidikan hari ini

KPM juga memandang serius isu berkenaan, yang melanggar Akta Pendidikan 1996 (Akta 550). KPM juga telah mengambil tindakan yang sewajarnya terhadap pihak yang terlibat.

Orang ramai, khususnya ibu bapa kepada murid tahun enam dan tingkatan tiga dinasihat merujuk portal Kementerian Pendidikan di http://www.moe.gov.my dan portal Lembaga Peperiksaan di http://lp.moe.gov.my bagi mendapatkan maklumat yang tepat dan sahih tentang peperiksaan yang dikelolakan KPM.

15 April lalu, KPM memutuskan untuk membatalkan peperiksaan UPSR dan PT3 bagi tahun 2020 berikutan ancaman pandemik COVID-19. – AlHijrah Online / Ardi Herman Mohd Mardzi

Leave a Reply