TV ALHIJRAH KEMBALI TERBITKAN BERITA BERBAHASA ARAB

KUALA LUMPUR: Stesen televisyen Islam negara, TV Alhijrah kembali menerbitkan berita berbahasa Arab dalam usaha untuk mendekatkan rakyat Malaysia dengan bahasa Al-Quran.

Berita tersebut dinamakan Globalhijrah Arab dengan fokus utamanya adalah isu-isu antarabangsa melibatkan dunia Islam dan nasib umat Islam di seluruh dunia termasuk yang ditindas.

Globalhijrah Arab bersiaran pada setiap Rabu pada jam 8.45 malam dan ia disiarkan eksklusif hanya di laman Facebook rasmi TV Alhijrah.

Selain berkongsi laporan berita luar negara, uniknya Globalhijrah Arab adalah program itu juga akan menyelitkan unsur pendidikan melalui pengenalan slot ringkas mengajar perkataan bahasa Arab terpilih.

Sari kata bahasa Melayu juga akan disediakan sepanjang program itu bagi memudahkan penonton, khususnya rakyat Malaysia memahami laporan yang disampaikan.

Bagi penerbit dan penyampai Globalhijrah Arab, Hanan Mohd Said, usaha untuk menerbitkan kembali berita berbahasa Arab adalah untuk menyemai perasaan cinta kepada bahasa suci Al-Quran itu.

“Selain untuk memberikan kesedaran kepada orang ramai, antara sebab Globalhijrah Arab diterbitkan adalah kerana rakyat Malaysia sukakan perkara yang unik dan kita harap usaha ini akan menarik minat mereka untuk menonton laporan berita mengenai apa yang terjadi di negara-negara luar termasuk dunia Islam,” katanya.

Sementara itu Ketua Pegawai Eksekutif TV Alhijrah, Namanzee Harris berkata Globalhijrah Arab akan memberi fokus kepada permasalahan di negara-negara Arab dan Asia Barat agar rakyat Malaysia memahami apa sebenarnya yang berlaku di sana.

“Tumpuan utama Globalhijrah Arab akan ialah perkara-perkara yang berlaku di dunia Arab. Kita akan selami sejarah konflik-konflik melibatkan negara Arab untuk pengetahuan penonton,” katanya.

Sebelum Globalhijrah Arab, TV Alhijrah pernah menerbitkan berita berbahasa Arab iaitu Akhbar Alhijrah yang lebih tertumpu kepada berita tempatan. Manakala program utama Globalhijrah versi bahasa Melayu ke udara setiap Ahad jam 8.45 malam di TV AlHijrah. — AlHijrah Online / Zaim Zamani

Leave a Reply