TIDAK BOLEH SOLAT DI LUAR MASJID

KUALA LUMPUR: Individu yang tidak tersenarai dalam senarai jemaah yang dibenarkan sembahyang di masjid, dilarang hadir atau menunaikan solat di luar masjid ketika Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menegaskan prosedur operasi standard (SOP) dikeluarkan Majlis Keselamatan Negara perlu dipatuhi, yang mana menyatakan tidak boleh bersolat di luar masjid, sepanjang PKPB.

“Kita telah bersetuju setiap kali solat Jumaat dan sebagainya, pihak polis dan RELA akan berkawal, bagi mengawasi pematuhan SOP di masjid dan surau yang dibenarkan, untuk laksanakan solat berjemaah,” katanya pada sidang media harian PKPB yang disiarkan stesen televisyen tempatan hari ini.

Sebelum ini, terdapat laporan mengenai individu yang tidak berada dalam senarai 30 jemaah muncul dan menunaikan solat di luar masjid.

Menteri kanan itu berkata hampir kesemua 25 masjid dan 30 surau Jumaat di Wilayah Persekutuan mematuhi SOP solat Jumaat semalam.

Bermula tengah hari semalam, Wilayah Persekutuan membenarkan solat jemaah, termasuk solat Jumaat, diadakan di masjid dan surau terpilih di kawasan zon hijau dengan pematuhan SOP ketat antaranya membabitkan maksimum 30 jemaah terpilih, melakukan penjarakan sosial di dalam dan luar masjid selain saringan suhu badan keluar masuk rumah ibadat umat Islam itu.– AlHijrah Online
 

Leave a Reply