UNSC SOKONG PELAN DAMAI DI SUDAN SELATAN

JUBA :  Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC), diketuai Afrika Selatan dan Amerika Syarikat (AS), menyokong usaha damai di Sudan Selatan lapor agensi pada Sabtu.

“Jika peluang ini tidak digunakan untuk melaksanakan perjanjian damai, masa yang lebih lama akan diperlukan untuk berbuat demikian. Kami berada di sini bagi memberi sokongan terhadap pelaksanaan usaha damai,” kata Duta Jerry Matthews Matjila dari Afrika Selatan pada pertemuan dengan pihak yang terlibat dengan perjanjian dama

Beliau meminta pemimpin Sudan Selatan untuk menyelesaikan isu yang berlaku secara damai dan semua pihak haruslah saling bertolak-ansur untuk kebajikan rakyat.

“Apa yang (pemimpin pembangkang Riek) Machar mahukan ia bukan mustahil tetapi memerlukan pemimpin politik yang boleh berkompromi,” katanya.

Menurut agensi, duta Besar AS Kelly Craft berkata pihaknya tidak berpuas hati dengan permintaan Machar.

“Kami tidak berpuas hati dengan kenyataan Machar yang keamanan akan terjejas jika pengaturan keselamatan dan beberapa isu tidak dapat diselesaikan, namun gembira dengan komitmen presiden untuk mengadakan rundingan damai bulan depan,” kata Craft.

Ketua pembangkang Riek Machar berkata pihaknya tidak akan menyertai kerajaan jika aspek keselamatan tidak ditangani sepenuhnya. — AGENSI

Leave a Reply