COVID-19: WILAYAH PERSEKUTUAN TERUS BERMUNAJAT MALAM INI

KUALA LUMPUR: Agensi-agensi agama Islam di Wilayah Persekutuan meneruskan program Wilayah Persekutuan Bermunajat secara serentak di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan malam ini dalam usahanya memohon ke hadrat Allah swt mengangkat wabak COVID-19 dari negara ini.

Program zikir dan munajat yang akan bermula 7.50 malam di masjid, surau dengan penyertaan umat Islam di rumah masing-masing dianjurkan Jabatan Agama Islam Wilayah Pesekutuan (JAWI), Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) dan Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Pelaksanaannya akan membabitkan bacaan zikir dan munajat yang akan diperdengarkan melalui pembesar suara dan kemudiannya diikuti dengan bacaan doa disediakan Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Anak-anak kariah terbabit boleh duduk di rumah dan mengikuti zikir dan munajat imam-imam di masjid dan surau, selain boleh mengikuti siaran Facebook Live Masjid Wilayah Persekutuan dan Masjid Asy-Syakirin KLCC.

Program Wilayah Persekutuan Bermunajat ini bermula pada 2 April lalu diteruskan malam ini dan 7, 9 dan 13 April ini sebelum Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tamat pada 14 April depan.

Kerajaan Malaysia kini menguatkuasakan PKP sejak 18 Mac lalu dalam usaha mengekang penularan wabak COVID-19 di negara ini. – AlHijrah Online

Leave a Reply