ZULKIFLI AJAK LAPOR AKAUN PALSU JAKIM YANG KEMBALI AKTIF DI TWITTER

KUALA LUMPUR: Akaun palsu atas nama JAKlM Malaysia atau MyJAKlM kembali aktif di laman Twitter selepas disekat sebelum ini.

Terbaharu pada 5 November lalu, akaun palsu tersebut memuat naik ciapan mengucapkan terima kasih kepada pihak Twitter kerana mengaktifkan kembali akaun tersebut.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri mengajak semua pihak untuk melaporkan akaun tersebut.

“Perhatian. Ini akaun palsu. Bukan akaun rasmi JAKIM (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia). Sila lapor,” kata Zulkifli merujuk kepada hantaran terbaharu akaun palsu berkenaan.

Menurut Zulkifli, akaun ‘parodi’ itu mempunyai perbezaan ejaan dengan akaun asal iaitu huruf L kecil (l) menggantikan huruf I besar dalam ejaan sebenar JAKIM.

JAKIM juga telah mengesahkan akaun parodi tersebut bukan akaun rasmi agensi agama tersebut.

Ketua Unit Komunikasi Korporat JAKIM, Zakaria Othman berkata, pihaknya telah membuat laporan kepada Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM) untuk tindakan lanjut.

“JAKIM merasa kesal dengan tindakan yang tidak bertanggungjawab oleh pihak-pihak berkenaan yang sengaja membuat provokasi sedemikian.

“Ini merupakan kali kedua pihak berkenaan membuat akaun yang sama selepas disekat oleh Twitter pada 6 Oktober lalu.

“JAKIM menyeru orang ramai untuk sama-sama membuat laporan kepada pihak Twitter agar akaun tersebut disekat,” kata Zakaria. — AlHijrah Online

Leave a Reply