AL-QUDS SEMAKIN HAMPIR: MEMPERINGATI HARI NAKBAH

KUALA LUMPUR: Bersempena Minggu Al-Quds sedunia yang disambut bermula 25 Februari hingga 3 Mac 2022, TV AlHijrah membawakan pengisian khas dengan menerbit dan menyiar sebuah forum bertajuk Al-Quds Semakin Hampir yang akan ditayangkan pada malam ini bermula jam 9 hingga 10 malam.

Ketua Pegawai Eksekutif TV AlHijrah, Namanzee Harris berkata, forum itu disiarkan sebagai deklarasi solidariti dalam memperingati Hari Nakbah.

Beliau berkata, seluruh masyarakat dunia perlu tahu kesengsaraan yang dilalui oleh rakyat Pelestin akibat konflik Israel-Palestin yang berlanjutan sejak 74 tahun lalu.

“Selain itu, antara objektif lain penerbitan rancangan ini adalah untuk menyokong usaha-usaha ke arah kesatuan umat Islam yang merentasi sempadan negara mahupun aliran pemikiran. Masyarakat juga boleh mengambil iktibar dalam mengingati detik bencana pencerobohan Israel terhadap Palestin.

“Ia juga sebagai tanda sokongan tidak berbelah bahagi kepada kerajaan Malaysia yang sentiasa berpendirian tegas dalam mempertahankan Palestin sebagai sebuah negara berdaulat,” katanya.

Forum Al-Quds membawakan panel yang arif dalam berdiskusi isu Hari Nakbah iaitu Duta Khas Perdana Menteri ke Timur Tengah, Tan Sri Abdul Hadi Awang bersama Abu Talib Husin sebagai hos rancangan.

Antara yang akan dikupas oleh Abdul Hadi adalah perisitwa Nakbah secara terperinci bermula dari kronologi tercetusnya peristiwa tersebut sehingga bagaimana keadaan penduduk Palestin masa kini.

Lebih menarik, panel serta hos rancangan turut berkongsi janji Nabi Muhammad S.A.W mengenai Al-Quds serta kaum Yahudi.

Selain itu, panel juga akan memberi pencerahan kepada masyarakat mengapa Hari Nakbah perlu diperingati dalam mempertahankan kedaulatan negara Malaysia.

Antara isu-isu lain yang akan dikupas adalah pendedahan mengenai keadaan geo politik antarabangsa berkaitan pembebasan Palestin dan kepentingan Masjid Al-Aqsa.

Oleh itu, TV AlHijrah menjemput seluruh rakyat Malaysia untuk sama-sama menyaksikan Forum Al-Quds Semakin Hampir malam ini. –AlHijrah Online

Leave a Reply