Israel larang bahan api, gas masuk ke Semenanjung Gaza

Sekatan kemasukan bahan api ke Semenanjung Gaza berlaku sejak 2012. – Foto Reuters

BAITULMAQDIS – Pihak berkuasa Israel pada Ahad melarang bahan api dan gas dibawa masuk ke Semenanjung Gaza yang diduduki rejim zionis itu, berikutan peningkatan keganasan baru-baru ini, lapor Sinar Harian yang memetik daripada agensi berita Anadolu.

“Semua import bahan api ke Semenanjung Gaza melalui Persatuan Kemanusiaan Kerem Shalom akan dihentikan,” kata Penyelaras Aktiviti Kerajaan di Wilayah (Palestin) Mejar Jeneral Kamil Abu Rukun dalam satu kenyataan.

“Israel tidak akan membenarkan diesel dan petrol dibawa masuk ke Semenanjung Gaza melalui persimpangan Kerem Shalom esok,” kata pegawai Israel itu.

Katanya, langkah itu diambil sebagai tindak balas terhadap bedilan roket dan peluru mortar yang disasarkan kepada pihak Israel.

Sejak Sabtu, 25 orang Palestin termasuk dua wanita hamil dan dua bayi terkorban, manakala lebih 100 yang lain cedera akibat serangan udara Israel.

Keganasan memuncak di semenanjung itu apabila empat Palestin termasuk seorang remaja terbunuh dan 51 orang cedera selepas tentera Israel menyerang kubu Hamas pada Jumaat.

2 comments

  • Palestine berjuang sebab percayakan kewujudan syaitan yg direka reka oleh para Khalifa sebab itu kecoh sebegitu, mereka asyik berlawan Dan lawan sehingga Israel nak menguasai seluruh negara kannan untuk hentikan keganasan selagi org Islam sendiri tak singkirkan kepercayaan syaitan selagi itu mereka berniat melawan israel atas alasan dajjal

  • Hamas itu dibiayai Iran sebagai Shia musuh Utama nabawiyah utk keruhkan kekacauan akibat perjuangan Shia Palestine pula terkorban dalam keganasan Muhammad menceritakan Al syatana merujuk puak karbilah quraisy jauh Dari Allah, tapi Khalifa ummayah menjadikan Al syatana menjadi syaitan bertanduk yg direka reka selama ini org Islam terus menerus bergaduh atas alasan syaitan Dan memerangi Christian Buddha, Hindu apa dapat hanya kekejaman keganasan hanya org Islam sendiri yg dapat menghentikan semua kegilaan ini atas alasan dajjal, Dan pulihkan keamanan di Palestine bina tembok tinggi sekeliling Israel Dan Palestine tugaskan negara tentera UN mengawasi sempadan kedua dua negara namun org Islam lebih ingin jadikanya lebih teruk sehingga perang Dunia 3 sebagai penyelesaian

Leave a Reply