JAKIM SARAN IFTAR DI PREMIS ADA SIJIL HALAL

PUTRAJAYA: Umat Islam yang ingin berbuka puasa di restoran atau hotel perlu memilih premis yang mempunyai Sijil Halal Malaysia yang dikeluarkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) atau Jabatan Agama Islam Negeri (JAIN).

Ketua Unit Komunikasi Korporat JAKIM, Zakaria Othman berkata, orang ramai terutama umat Islam mengambil peluang itu selepas kerajaan membenarkan aktiviti berbuka puasa di premis luar dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

“Berbuka puasa merupakan suatu ibadah. Justeru, sudah pasti ibadah tersebut perlu dilaksanakan dengan sempurna termasuklah memilih makanan yang diyakini halal,” katanya.

Menurut Zakaria, umat Islam perlu memastikan premis makanan yang dipilih telah mendapat pengesahan halal yang sah melalui tiga perkara.

Antaranya adalah memastikan premis mempamerkan logo Halal Malaysia di hadapan atau pintu premis.

“Premis tersebut perlu mempamerkan sijil pengesahan Halal Malaysia yang asal dan masih sah tempoh di premis (alamat premis mestilah sama sebagaimana dinyatakan di dalam sijil dan tempoh sijil masih sah).

“Maklumat halal sesebuah premis juga boleh disemak melalui Direktori Halal Malaysia (www.halal.gov.my) atau di aplikasi telefon pintar SmartHalal bagi melihat premis yang mempunyai sijil halal, manakala premis yang tidak mempunyai sijil halal tidak akan dipaparkan dalam direktori tersebut,” kata beliau dalam kenyataannya hari ini.

Tambah Zakaria, sekiranya terdapat premis yang mendakwa telah mendapat pengesahan halal, sila pastikan premis tersebut memiliki ketiga-tiga ciri tersebut dan jika tidak, status pengesahan halal premis tersebut masih diragui.

Dalam masa yang sama, beliau mengharapkan umat Islam tidak memilih premis makanan yang diragui kehalalan dan kebersihannya bagi memastikan ibadah berbuka puasa atau iftar mendapat ganjaran pahala daripada Allah.–AlHijrah Online

Leave a Reply