JAWI FOODBANK BERI SUMBANGAN KEPADA 31 WARGA PALESTIN

KUALA LUMPUR: Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) Foodbank menyampaikan bantuan barangan keperluan asas dan wang tunai kepada 31 rakyat Palestin di Malaysia, semalam.

Sumbangan menerusi inisiatif JAWI Foodbank itu bertempat di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dan Masjid Usamah bin Zaid, Wangsa Maju, yang disampaikan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri.

Menurut Zulkifli, bantuan itu sebahagian daripada misi solidariti bersama rakyat Palestin yang dijalankan secara berperingkat dengan jumlah keseluruhan RM3.3 juta membabitkan bantuan barangan, wang tunai bagi keluarga rakyat Palestin di Malaysia termasuk di Palestin.

“Sumbangan turut diberikan bagi pembiayaan yuran pengajian bagi pelajar warganegara Palestin di universiti terpilih dalam Malaysia.

“Inisiatif ini dilakukan hasil kerjasama Yayasan Waqaf Malaysia (YWM), Jabatan Wakaf Zakat dan Haji (JAWHAR) dan Palestinian Progressive Association–Malaysia (PPAM),” katanya menerusi Facebook hari ini.

Zulkifli mengulas, program tersebut dengan kerjasama Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), Global Peace Malaysia dan Malaysia For Syria.

Turut hadir Pengarah JAWI, Datuk Mohd Ajib Ismail dan Timbalan Rektor (Perhubungan Pelajar dan Pembangunan Komuniti) UIAM, Prof Madya Dr Zulkifli Hasan dalam program sumbangan tersebut.—AlHijrah Online

Leave a Reply