MALAYSIA AMAT BIMBANG PENINGKATAN KEGANASAN TERKINI DI ASIA BARAT

Serangan Israel di Gaza. – Foto/AFP

PUTRAJAYA: Malaysia menyuarakan kebimbangan yang mendalam berhubung pertempuran yang semakin meningkat di dalam dan sekitar Semenanjung Gaza, menekankan keperluan untuk menghentikan segera kehilangan nyawa, penderitaan dan kemusnahan.

Menurut kenyataan Kementerian Luar pada Ahad, Malaysia menggesa  semua pihak yang terlibat untuk bersikap penuh kawalan diri dan berusaha untuk mengurangkan ketegangan.

“Puncanya mesti diakui. Rakyat Palestin telah mengalami pendudukan haram, sekatan dan penderitaan yang berpanjangan, penodaan Masjid Al-Aqsa, serta politik perampasan oleh Israel sebagai penjajah.

“Ketidakkonsistenan untuk bertindak ke atas rejim Israel menimbulkan persoalan penguatkuasaan seragam prinsip antarabangsa dan menyerlahkan keperluan untuk pendirian yang lebih konsisten dalam menangani pentadbiran apartheid,” menurut kenyataan itu.

Ia menambah bahawa tidak sepatutnya ada layanan yang tidak seimbang dan kemunafikan terang-terangan dalam menangani mana-mana rejim yang mengamalkan apartheid dan melanggar hak asasi manusia serta undang-undang antarabangsa.

Mengulangi hak undang-undang rakyat Palestin, Malaysia menegaskan bahawa mereka mempunyai hak untuk hidup dengan aman dalam sempadan mereka yang diiktiraf di peringkat antarabangsa berdasarkan sempadan sebelum 1967, dengan Baitulmaqdis Timur sebagai ibu negara mereka, serta hak rakyat Palestin yang tidak boleh dipisahkan untuk pulang ke rumah dan harta mereka dari mana mereka telah dipindahkan.

Malaysia juga menggesa Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) segera mengadakan sidang tergempar bagi menuntut semua pihak menghentikan keganasan serta menghormati dan melindungi nyawa orang awam yang tidak bersalah.

Wisma Putra berkata UNSC mesti memenuhi tanggungjawab yang diamanahkan oleh Piagam untuk mengekalkan keamanan dan keselamatan antarabangsa.

Peningkatan keganasan itu berikutan serangan mengejut oleh Hamas pada awal Sabtu yang melibatkan berpuluh-puluh pejuang yang menyusup masuk ke bandar-bandar Israel berhampiran enklaf di tengah-tengah tembakan hebat roket, lapor Agensi Anadolu (AA) sebelum ini.

Kementerian Kesihatan Israel berkata sekurang-kurangnya 300 warga Israel terbunuh dan lebih 1,500 cedera dalam serangan itu.

Lebih 250 rakyat Palestin sementara itu terbunuh dan lebih 1,700 cedera dalam serangan udara Israel di Gaza, menurut Kementerian Kesihatan.

Netanyahu berikrar untuk menggunakan semua kekuatan Israel untuk memusnahkan keupayaan Hamas dan “membalas dendam untuk hari hitam ini.” — AlHijrah Online

Leave a Reply