MORATORIUM DISAMBUNG LAGI 2 TAHUN KEPADA PEMINJAM B50 KE BAWAH MELALUI PROGRAM URUS – PM

KUALA LUMPUR: Tempoh moratorium yang akan tamat pada 31 Disember ini dapat disambung dua tahun lagi kepada peminjam B50 ke bawah melalui Program Pengurusan dan Ketahanan Kewangan (URUS).

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, usaha itu bagi meringankan beban rakyat.

“Saya turut meminta bank-bank untuk tidak mengenakan tindakan undang-undang terhadap peminjam-peminjam yang gagal membayar semula pinjaman sebaliknya peminjam boleh berbincang dengan pihak bank untuk menstrukturkan semula kaedah bayaran balik pinjaman.

“Dalam masa yang sama, Kerajaan melalui Jabatan Insolvensi Malaysia juga telah meningkatkan nilai ambang kebankrapan kepada RM100,000 di samping giat melaksanakan Program Pengurusan dan Ketahanan Kewangan (URUS) yang dibuka untuk permohonan sehingga 31 Januari 2022,” katanya dalam hantaran di Facebook rasminya.

Selain itu Ismail Sabri berkata kerajaan juga menyediakan banyak inisiatif untuk mensejahterakan rakyat di bawah Bajet 2022 antaranya melalui Bantuan Keluarga Malaysia, bantuan awal persekolahan, rancangan makanan tambahan anak-anak miskin, PerantiSiswa Keluarga Malaysia, dan Program JaminKerja dan Latihan MySTEP.

Kerajaan juga telah mengaktifkan semula Majlis Perlindungan Sosial (MySPC) bagi membentuk dasar keselamatan sosial yang komprehensif dan bersepadu bagi jangka masa panjang.

“Semoga semua inisiatif ini dapat membantu menambahbaik taraf kehidupan seluruh warga Keluarga Malaysia terutamanya golongan B40,” katanya.

— AlHijrah Online

One comment

  • Cakap jer lah , ada ke yg nak taat arahan PM ni, masalah nya kereta aku baru kena tarik semalam …

Leave a Reply