PEMBERIAN VAKSIN BAGI WARGA EMAS SECARA ‘WALK-IN’ DIPERLUASKAN – KHAIRY

Sumber Gambar: AFP

KUALA LUMPUR: Pemberian suntikan vaksin secara jumpa temu atau “walk-in” tanpa janji temu akan diperluaskan ke seluruh negara, bermula minggu depan.

Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, sebarang pengumuman dan butiran lanjut mengenai inisiatif tersebut akan dibuat badan Bertindak Imunisasi COVID-19 (CITF) peringkat negeri.

Jelasnya, inisiatif tersebut akan melibatkan golongan warga emas di luar Lembah Klang yang belum menerima suntikan dos pertama.

“Ada negeri sudah bermula dan ada yang sudah bersedia. Di peringkat Persekutuan, negeri (luar Lembah Klang) sudah boleh mulakan pemberian vaksin untuk warga emas belum terima dos pertama.

“Kita sudah serahkan dan turunkan kuasa kepada CITF negeri untuk buat pengumuman,” katanya dalam sidang media perkembangan PICK, hari ini.

Terdahulu, sembilan pusat pemberian vaksin (PPV) terpilih menjalankan operasi vaksinasi jumpa terus atau “walk-in” tanpa janji temu bagi penduduk di Lembah Klang bermula hari ini.

CITF berkata, khusus untuk umur 40 tahun ke atas atau golongan ‘komorbid’ (kumpulan berisiko tinggi untuk mengalami kesan yang teruk daripada COVID-19 sekiranya dijangkiti) di Lembah Klang, vaksinasi jumpa terus bermula 2 Ogos hingga 4 Ogos manakala semua warganegara 18 tahun ke atas di Lembah Klang bermula 5 hingga 22 Ogos.—AlHijrah Online

One comment

  • Assalamualaikum, dato seri walk in vaksin untuk covid 19 ada la idea terbaik untuk warga emas, thanks u dato seri

Leave a Reply