REDI2INFAQ.COM PLATFORM MUDAH BERWAKAF

PUTRAJAYA: Portal Redi2infaq.com yang dibangunkan Redipay Sdn. Bhd memudahkan masyarakat untuk berwakaf secara dalam talian dan antara inisiatif untuk merealisasikan sasaran RM15 juta kutipan wakaf bagi tahun ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator Datuk Idris Ahmad berkata, platform wakaf digital itu bukan sahaja memudahkan pembayaran secara dalam talian, malah ia banyak memberi manfaat kepada umat islam.

“Kaedah digital ini memudahkan masyarakat untuk berwakaf. Melalui platform Redi2infaq.com ini diharapkan hasil kutipan wakaf dapat disalurkan dalam pelbagai bentuk keperluan,” katanya selepas selepas merasmikan pelancaran Redi2infaq.com di Putrajaya pada Jumaat.

Menurut Idris, portal tersebut merupakan inisiatif murni yang dilaksanakan antara Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), Pusat Wakat MAIWP dan Redipay Sdn. Bhd.

Sementara itu, Ketua Eksekutif Redipay Sdn Bhd, Adam Dahlan berkata, Redi2infaq.com diharap dapat membantu rakan strategiknya iaitu Pusat Wakaf MAIWP memperoleh kutipan wakaf yang disasarkan untuk manfaat ummah.

“Kami merasa berbesar hati atas perlantikan sebagai Al-Qayyim dan amat teruja dapat memainkan peranan dalam melestarikan program wakaf,” katanya.

Tambah beliau, pihaknya juga bakal melancarkan aplikasi Redi2infaq.com  yang boleh dimuat turun melalui Google Store atau Apple Store dalam masa terdekat.

RediPay Sdn. Bhd merupakan sebuah syarikat patuh syariah yang menyediakan perkhidmatan kemudahan gerbang pembayaran secara atas talian.

Antara sistem perkhidmatan yang dikendalian oleh RediPay Sdn. Bhd adalah Redi2Infaq.com, Redi2Stay.com, RediCar, RediGold. – AlHijrah Online

Leave a Reply