RM2.16 JUTA UNTUK DAPUR IT’AM SEDIA JUADAH BERBUKA SETIAP HARI

KUALA LUMPUR: Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan memperuntukkan RM2.16 juta bantuan tambahan kepada 72 masjid dan surau diri Jumaat di Wilayah Persekutuan untuk melaksanakan program Dapur It’am.

Dapur It’am adalah inisiatif digerakkan di Wilayah Persekutuan oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) bagi memastikan juadah berbuka puasa sepanjang Ramadan tersedia khususnya buat golongan sasar seperti asnaf, rakan jalanan dan B40.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, urusetia terlibat tertakluk kepada garis panduan pelaksanaan yang mengambil kira prosedur standard operasi sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan.

“Firman Allah SWT:

وَيُطْعِمُونَ الطَّعَامَ عَلَىٰ حُبِّهِ مِسْكِينًا وَيَتِيمًا وَأَسِيرًا
“Mereka juga memberi makan benda-benda makanan yang dihajati dan disukainya, kepada orang miskin dan anak yatim serta orang tawanan.” (Surah Al-Insan: 8)

“Semoga Madrasah Ramadan pada kali ini memberi makna kepada kita dalam memahami erti pengorbanan, persaudaraan dan kesaksamaan dalam mencapai ketakwaan kepada-Nya,” kata Zulkifli dalam kenyataan di sini hari ini. — AlHijrah Online

Leave a Reply