TALIBAN SIFATKAN PELANTIKAN SEMULA ASHRAF GHANI “MENYALAHI UNDANG-UNDANG”

KABUL: Pemilihan semula presiden Afghanistan, Ashraf Ghani “menyalahi undang-undang” dan menyifatkan pilihan raya “palsu” itu tidak selari dengan proses damai, kata jurucakap Taliban Zabihullah Mujahid pada Selasa lapor agensi berita Sputnik.

Terdahulu pada Selasa, Ghani diumum memenangi pilihan raya presiden selepas memperoleh 50.64 peratus undi. Pengundian diadakan pada akhir September, namun pengumuman keputusan ditangguhkan beberapa kali.

Mujahid dalam satu kenyataan juga berkata Taliban turut membantah  pelantikan Ghani sebagai presiden kerana ia “tidak memberi apa-apa erti”. 

Sejak 2018, Amerika Syarikat dan Taliban berusaha mengadakan rundingan damai untuk mengundurkan tentera asing dari Afghanistan sebagai jaminan, kumpulan pemberontak itu tidak menjadikan negara tersebut sebagai tempat perlindungan kepada pengganas.

Bagaimanapun, perbincangan itu mengecualikan Afghanistan kerana Taliban enggan terlibat dalam rundingan dengan pihak kerajaan. 

Terdahulu pada Februari, Washington dan Taliban bersetuju untuk mengurangkan keganasan selama seminggu, sebagai langkah pertama ke arah mencapai perjanjian damai antara kedua-dua pihak. — BERNAMA

Leave a Reply