YADIM KESAL TINDAKAN PROVOKATIF RAMASAMY

KUALA LUMPUR: Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) kesal dengan tindakan dan kenyataan provokatif berterusan yang dikeluarkan oleh Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang Dr. P. Ramasamy dan beberapa pemimpin dari parti politik yang sama dengan beliau berhubung kes anak Loh Siew Hong.

Menurut YADIM kes itu telah diulas dengan nada yang begitu provokatif oleh Ramasamy dan rakan-rakan beliau.

“Kes yang pada asalnya berkaitan dengan hak penjagaan anak-anak Loh, telah diulas dengan nada yang begitu provokatif oleh Ramasamy dan rakan-rakan beliau dengan menimbulkan isu pengislaman secara unilateral, penguatkuasaan berpihak oleh pihak berkuasa dan sangkaan buruk kepada badan bukan kerajaan NGO Islam yang telah menawarkan perlindungan kepada anak-anak yang menjadi mangsa perceraian ibu bapa mereka yang bukan Islam semasa itu.

“Tindak tanduk Ramasamy ini tidaklah begitu sukar untuk diduga kerana kenyataan terbaru beliau di laman Facebook peribadi yang mempersoalkan sikap parti politik lain yang dilihat “membisu” dalam soal ini,” jelas kenyataan YADIM.

Dalam pada itu YADIM mengingatkan Ramasamy bahawa ketika beliau menuntut agar undang-undang dihormati, tuntutan itu juga terpakai kepada beliau dan rakan-rakannya.

YADIM menegaskan kenyataan yang menggunakan istilah “penculikan”, “manipulasi”, “paksaan”, “ancaman” dan sebagainya tanpa dibuktikan secara terang-terangan bukanlah satu tindakan yang menghormati undang-undang bahkan ia adalah tindakan provokasi yang berniat sangat jahat.

“Perlu ditegaskan bahawa Islam sama sekali tidak mengizinkan paksaan untuk memeluk Islam namun Islam juga tidak mengizinkan penghinaan diberikan kepada umat ini tambahan lagi dari individu yang dilihat konsisten dalam menimbulkan sentimen buruk terhadap Islam dan umatnya,” kata kenyataan itu.

Sebelum ini media melaporkan Siew Hong membuat laporan polis untuk mendapatkan kembali tiga anaknya.

Beliau dilapor tidak dapat bertemu tiga anaknya itu sejak tiga tahun lalu kerana sedang berlindung di sebuah pusat perlindungan kes keganasan rumah tangga. 

Anak wanita itu didakwa berada di bawah jagaan pihak berkuasa agama di Perlis. – AlHijrah Online

Leave a Reply