12 MASJID DI PERLIS DIBUKA SEMULA

ARAU: Selepas lebih dua minggu ditutup sejak 7 Ogos lalu susulan penularan wabak COVID-19, 12 buah masjid di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sanglang, Simpang Empat, dan Guar Sanji dibuka semula bermula hari ini selepas waktu Zohor.

Raja Muda Perlis, Tuaku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah, pembukaan semula masjid berkenaan bagi membolehkan orang ramai kembali menunaikan solat berjemaah dan menjalankan aktiviti pengimarahan termasuk kuliah agama.

Namun baginda mengingatkan rakyat, agar sentiasa mematuhi sepenuhnya Prosedur Operasi Standard (SOP) kesihatan dan keselamatan.

Baginda yang juga Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPS),turut meminta pihak pengurusan masjid untuk sentiasa bersiap siaga dan membuat persiapan awal dalam menghadapi sebarang kemungkinan jika ada keperluan untuk menutup semula masjid.

Pada 7 Ogos lepas, MAIPs mengarahkan semua 12 buah masjid di tiga DUN berkenaan ditutup berikutan pertambahan kes baharu COVID-19 di Perlis.

Kerajaan juga telah mengumumkan Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan Bersasar (TEMCO) di dua kampung di Kuala Sanglang iaitu Kampung Kuala Sanglang dan Kampung Tanah Timbul bermula 10 Ogos hingga 31 Ogos ini. — Alhijrah Online

Leave a Reply