DAKWAAN WABAK PERTUSSIS MEMBURUK KETERLALUAN

KUANTAN: Wabak batuk kokol atau pertussis yang berlaku di Rompin terkawal dan tiada kes baharu dikesan buat masa ini.

Perkara itu disahkan pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Pahang (JKP), Datuk Dr Nor Azimi Yunus, beliau pada masa sama turut mendesak orang ramai menghentikan sebarang bentuk penyebaran berita palsu, berkait wabak berkenaan.

Menurut Nor Azimi rantaian sesuatu wabak boleh dikatakan putus sepenuhnya jika tiada kes baru berlaku dalam tempoh dua minggu daripada kes terakhir dikesan.

“Andai kata tiada kes terbaru dikesan 14 hari selepas kes yang terakhir, jadi kita jangkakan wabak pertussis di Kampung Bahagia, Rompin ini akan tamat pada 29 Ogos 2023.

“Saya juga ingin memberitahu atau meminta kepada semua netizen supaya tidak memberikan atau pun tidak menokok tambah kenyataan yang keterlaluan seperti berlaku wabak yang besar di Rompin, tidak boleh datang ke Rompin, jangan datang ke Pahang dan sebagainya.

“Saya rasa kenyataan itu ditokok tambah dan perkara itu tidak sepatutnya berlaku kerana wabak pertussis di Kampung Bahagia, Rompin adalah terkawal,” katanya pada Selasa.

Sebelum ini, tular di media sosial yang mendakwa penyakit tersebut menjadi ancaman yang lebih teruk selepas wabak COVID-19 dan orang ramai dinasihatkan agar tidak datang ke daerah Rompin bagi mengelak dijangkiti penyakit berkenaan.

Kenyataan berbaur negatif di kongsi netizen selepas satu notis makluman pengisytiharan wabak pertussis yang dikeluarkan Pejabat Kesihatan Daerah Kuala Rompin bertarikh 14 Ogos lalu.

Nor Azimi memaklumkan kes di rompin itu berlaku kepada tiga individu dalam satu keluarga di kampung bahagia Rompin.

Jelasnya, menjadi amalan pihak kesihatan melabelkan sebagai wabak sekiranya terdapat dua atau lebih kes sama dalam satu lokaliti dan sebagainya kes lain seperti denggi.

Tambah Nor Azimi, selepas tiga individu disahkan dijangkiti penyakit terbabit, pihaknya telah pemeriksaan tapisan lebih 370 individu namun, tiada kes baharu dikesan. — AlHijrah Online

Leave a Reply