DAKWAH ORANG MEDIA

OLEH: NAMANZEE HARRIS

Kebelakangan ini, banyak pihak memberikan pandangan kritikal kepada program-program media terutama melibatkan program hiburan, drama dan lain-lainya. Kemuncak kemarahan adalah penganjuran anugerah-anugerah hiburan, yang pada pandangan sesetengah masyarakat dan agamawan, tidak peka dan mengundang bala di kala waktu pandemik.

Beberapa komentar tersebut, saya tahu, sangat memberikan kesan kepada rakan-rakan media yang kebanyakannya saya kenal secara peribadi. Keperibadian mereka, kefahaman mereka tentang sensitiviti umat Islam, serta kedekatan mereka kepada dakwah media jarang diperkatakan.

Namun, di sebalik pandangan sinis dan kritikan kepada kerjaya media dan seni sama ada penulisan, penerbitan mahupun bidang seni suara, mereka inilah yang bersama-sama menerbitkan program agama seperti Imam Muda, Pencetus Ummah serta Dai, sama-sama menulis dan mempromosikan kegiatan dakwah artis-artis dan ustaz-ustaz tersohor, dan mereka inilah jugalah yang ‘menapis’ begitu banyak isu-isu kurang enak yang tidak diumumkan dan dimukabukukan yang memerlukan kematangan karya demi kemaslahatan umum.

Jika diselak semua rangkaian saluran TV, kolum akhbar (online mahupun cetak), radio, begitu banyak program-program media dakwah yang diterbitkan kala ini, serta penulisan-penulisan berhemah dan membentuk sahsiah pada bulan ramadan, yang seharusnya dipuji dan diperakui pengisian halus dakwahnya.

Amatilah dan lihatlah dengan mata hati, dakwah media ini bukan bersifat secara langsung kadangkala, ada yang dibuat beserta lawak jenaka, ada yang ditulis secara bersahaja tetapi sangat menjaga adab bicara, ada yang fokusnya membicarakan kejayaan orang Islam melalui kerjayanya dan popularitinya, semua itu dakwah berlapikkan kerjaya belakang tabir, meja tulis, dan pengurusan media. Semua punya hasrat berdakwah, dakwah kami, dakwah cara media, yang sekali sekala dipuji, namun banyak kali juga dicerca.

Yang punya kerjaya asatizah, dakwah mereka dakwah jelas dan terang. Dakwah orang media, sangat halus imbangan antara kehendak dan keperluan. Jangan dirisaukan jika orang media yang beragama Islam yang menerbitkan dan menuliskan program hiburan dan drama, risaulah jika tiada air tangan dan karya orang Islam dalam program dan penulisan hiburan.

Namanzee Harris

Iman tidak dapat dilihat, akal tidak dapat dinilai, orang media mempunyai nilai fikir dan iman yang mampu memberikan impak positif jika kita benar-benar melihat dari sudut dakwah yang bersifat kawalan hiburan yang bersempadanan.

Dakwah orang agama bersifat keilmuan, dakwah orang media bersifat kawalan hiburan yang tidak keterlaluan. Kedua-duanya sangat penting bagi menghadapi cabaran akhir zaman yang menjadi ujian paling besar umat Islam yang bersifat keduniaan dan selera materialistik.

Namanzee Harris

Inginkah kita lihat anak-anak kita menonton program hiburan barat yang bersifat sangat terbuka, ditelanjangi mata atau mengizinkan anak kita menjamah hiburan terkawal terbitan orang Islam yang punya batas-batas aturan?

Jika kita dengan mudah membentak dan mengkritik program hiburan dan drama sebelumnya, di kala ini, dengan begitu banyak program dakwah yang diterbitkan, alangkah sejuknya hati mereka orang media jika dijentik dengan sokongan dan pelukan kata semangat daripada pemimpin-pemimpin rohani masyarakat agar takdir kerjaya yang dipilih mereka, menjadi platform dakwah, cara mereka, dakwah orang media.

Tahniah dan teruskan usaha dakwah media rakan-rakan di TV Alhijrah, Astro (Ria, Prima, Warna, Oasis, Ceria, Naura), Media Prima TV (TV3, NTV7, TV9), RTM 1, RTM2, Rangkaian Myfreeview, Berita Harian, Sinar Harian, Harian Metro, Utusan, dan juga yang bergerak secara OTT Nurflix, Siar dan lain-lainnya.

“Media adalah salah satu cabang Jihad masa kini”, Yusuf Al Qaradawi.

Namanzee

#andaiiniramadanterakhir

Penulis merupakan bekas Penerbit Eksekutif Imam Muda, Pencetus Ummah, Akademi Fantasia, Anugerah Era, Kilauan Emas, Gegarvaganza, Maharaja Lawak Mega, Drama-Drama Rantaian dan kini Ketua Pegawai Eksekutif TV AlHijrah.

Penafian: Artikel yang disiarkan AlHijrah Online ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial AlHijrah Media Corporation dalam isu yang dikupas.

Leave a Reply