Gempa Lombok: Dua Rakyat Malaysia terkorban

JAKARTA, 18 Mac – Seorang lagi rakyat Malaysia dilaporkan terbunuh dalam kejadian tanah runtuh di kawasan Air Terjun Tiu Kelep Senaru, Lombok, pasca gempa bumi di pulau itu petang tadi.

Indonesia kerap dilanda gemba sejak beberapa tahun kebelakangan. – Foto sumber internet

Bernama melaporkan dengan memetik agensi berita Indonesia, antara mayat ditemui tersepit dan tertimbus di celah runtuhan batu di kawasan berkenaan oleh pasukan mencari dan menyelamat.

Memetik Pegawai Hubungan Masyarakat Operasi Mencari dan Menyelamat Mataram, Lombok, Gusti Lanang Wisnuwandana, mayat mangsa yang belum dikenal pasti identitinya itu masih belum dapat dikeluarkan dari kawasan kejadian.

Jurucakap Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta ketika dihubungi mengesahkan perkara itu, namun masih belum mempunyai maklumat terperinci.

Berdasarkan maklumat terkini itu, tiga terkorban, termasuk dua rakyat Malaysia dalam kejadian gempa bumi yang berlaku di Lombok hari ini yang turut menyebabkan puluhan cedera dan hampir 500 rumah musnah.

Seorang rakyat Malaysia,Timbalan Ketua Pengarang Eksekutif Sin Chew Daily Datin Tai Siew Kim,56, disahkan terbunuh dalam gempa bumi berukuran lebih 5.0 pada skala Richter di Pulau Lombok, Indonesia hari ini.

Gempa pertama bermagnitud 5.8 Skala Richter berlaku pukul 2.07 petang waktu Indonesia Barat, berpusat di 24km timur laut Timur Lombok – Nusa Tenggara Barat.

Menurut Badan Meteorologi, Klimatologi, dan Geofisika (BMKG) Indonesia, ia disusuli dengan satu lagi gempa bermagnitud 5.2 Skala Richter, berpusat di 7km barat laut Lombok Timur- Nusa Tenggara Barat, pukul 2.09 petang.

Sementara itu seorang ejen pelancongan yang menguruskan kumpulan 28 rakyat Malaysia itu dikenali sebagai ‘Pak Suminggah’ berkata seramai 22 daripada mereka ke kawasan air terjun itu siang tadi.

Suminggah berkata kesemua mereka 28 orang yang tiba di Lombok pada 14 Mac lepas dan dijadualkan pulang malam esok.

Leave a Reply