IBU TUNGGAL LUMPUH SEPARUH BADAN JAGA ANAK OKU

KUANTAN: Dua beranak terpaksa menyambut Ramadan dalam keadaan serba kekurangan serta bergantung harap kepada ihsan orang ramai untuk menyara kehidupan.

Ibu tunggal, Norhayati Mustafa, 62, yang menjaga anak berstatus orang kurang upaya Ahmad Khairul Ahmad, 35, ada menerima wang zakat daripada Majlis Ugama Islam Dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP) sebanyak RM200 sebulan namun wang terbabit perlu digunakan untuk membayar sewa rumah.

Norhayati berkata, sejak kemalangan yang menimpanya pada 2014, dia sudah tidak mampu bekerja untuk menyara kehidupan mereka berdua.

“Pada tahun 2014, makcik telah terjatuh sehingga menyebabkan pendarahan dalam otak. Selepas daripada pembedahan makcik mengalami lumpuh sebelah badan, buta sebelah mata dan telinga pekak sebelah. Anak makcik pula mengalami kencing manis daripada kecil sehingga terpaksa potong kaki disebabkan jangkitan kuman.”

“Makcik semakin buntu memikirkan nasib kami yang hanya bergantung kepada zakat asnaf sahaja. Kadang kala makcik hanya mengharapkan daripada simpati orang ramai yang datang untuk bersedekah seperti makanan dan wang ringgit,” katanya.

Menurut Norhayati, anaknya baru sahaja menerima kad OKU daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) pada awal Mac lalu dan masih menunggu kelulusan bantuan bulanan daripada pihak berkenaan.

Sementara itu Norhayati berkata, sudah beberapa tahun dia tidak menikmati kemeriahan hari raya kerana tiada sebarang persiapan dibuat termasuk tahun ini.

“Disebabkan hidup kami yang serba kekurangan, makcik tiada keinginan untuk melakukan persiapan hari raya, sedangkan puasa pun bergantung kepada makanan yang sedia ada sahaja.” katanya.

Orang ramai yang ingin membantu boleh menghubungi Norhayati Mustafa di talian 011-25714064 atau menyumbang ke akaun Maybank 156012347585. – AlHijrah Online

Leave a Reply