JKM CARI WARIS BAYI DIBUANG DALAM TONG SAMPAH

MELAKA: Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Melaka mencari ibu kandung atau waris kepada bayi perempuan yang ditemui dalam tong sampah berhampiran Flat Langkawi, Pantai Emas Klebang, di sini bulan lalu.

Pegawai Kebajikan Masyarakat Daerah Melaka Tengah Siti Aishah Mohd Noor berkata, bayi yang baru dilahirkan dalam keadaan masih bertali pusat itu telah diselamatkan seperti mana peruntukan Seksyen 17(1)(e)(ii) Akta Kanak- kanak 2001.

“Bayi itu diperintahkan supaya diletakkan pada orang yang layak dan sesuai serta JKM juga menerima kebenaran mengikut Seksyen 15 Akta Kanak-kanak 2001 untuk melakukan siaran akhbar.

“JKM sedang mencari waris kepada bayi itu untuk tindakan lanjut dan waris atau kenalan serta orang awam yang mengenali ibu kandung bayi boleh menghubungi Pelindung Kanak-kanak Daerah Melaka Tengah di talian 06-3333333,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Media sebelum ini melaporkan seorang bayi perempuan yang baharu dilahirkan ditemukan dalam tong sampah berdekatan Flat Langkawi, Taman Pantai Emas di Klebang Besar, bulan lalu.

Ketua Polis Daerah Melaka Tengah ACP Christopher Patit berkata bayi masih bertali pusat dan uri itu dijumpai seorang pesara dalam keadaan berbalut tuala kira-kira 10.30 malam.

Beliau berkata tiada kecederaan ditemukan pada badan bayi itu dan bayi terbabit kini ditempatkan di Wad Nurseri Penjagaan Rapi Hospital Melaka.—AlHijrah Online

Leave a Reply