LAPAN NGO SASAR RM1 JUTA DANA KECEMASAN UNTUK IDLIB

Oleh Nur Hanisa Hasanuddin

Kuala Lumpur: Terkesan dengan konflik Syria yang semakin parah, lapan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) bergabung melancarkan kempen bantuan kecemasan bagi membantu pelarian terjejas di wilayah Idlib.

Diketuai Malaysia Life Line for Syria (MLLFS), kempen selama dua minggu itu menyasarkan kutipan RM1 juta yang akan digunakan untuk keperluan kecemasan buat pelarian terjejas.

Kempen turut membabitkan Muslim Volunteer Malaysia (MVM), Cinta Syria Malaysia (CSM), Global Peace Mission (GPM) Malaysia, Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), I am Faith Men (Faith Men), Pertubuhan Himpunan Lepasan Institusi Pendidikan Malaysia (HALUAN), Yayasan Dana Kebajikan Muslim Malaysia (YDKMM) dan Humanity Heroes.

Ketua Pegawai Eksekutif MLLFS, Syahrir Azfar Saleh berkata, pelarian Syria di wilayah Idlib terjejas teruk dan berdepan situasi sejuk melampau tanpa kelengkapan asas, selain sumber makanan dilaporkan kehabisan.

“Kami melancarkan tabung bantuan kecemasan Idlib dengan menggunakan #UrgentCall4Idlib dengan sasaran dana RM1 juta. Bantuan akan disalurkan dalam bentuk khemah, selimut tebal, kit musim sejuk dan makanan,” katanya pada sidang media #UrgentCall4Idlib di Hotel Putra di sini hari ini.

Ketua Pegawai Eksekutif MVM, Mohd Fauzan Abdul Sukor berkata pihaknya terpanggil bersama-sama dalam kempen kecemasan ini berikutan keadaan terdesak pelarian Syria di Idlib yang diserang rejim Bashar.

“Usaha ini mungkin kecil bagi sesetengah pihak, tapi ia bertujuan untuk membuka mata masyarakat mengenai nasib saudara kita di Syria,” katanya.

Duta CSM, Faizal Tahir pula berharap usaha membantu pelarian Syria itu dilakukan atas dasar kemanusiaan dan bukannya agama atau kaum.

“Kalau saya ada kawan bukan Islam yang perlukan bantuan, saya akan tolong. Dalam kes ini, saya yakin rakyat Malaysia sangat prihatin, mereka akan beri bantuan kepada yang memerlukan tidak kira agama mana sekalipun,” katanya mewakili rakan selebriti lain yang hadir antaranya Altimet, Noh Hujan, Pink Azwan dan Dai’ Syed.

Lebih sejuta warga Syria dari Idlib dan Aleppo melarikan diri ke sempadan Turki selepas rejim Bashar Al-Assad dan Rusia melancarkan serangan udara ke atas wilayah itu sejak akhir tahun lalu.

Orang ramai boleh menyalurkan sumbangan melalui http://www.billplz.com/urgentidlib atau media sosial Facebook MVM, MLLFS, CSM, GPM, ABIM, Faithmen, HALUAN, YDKMM dan Humanity Heroes. – AlHijrah Online

Leave a Reply