Malaysia berdepan cuaca panas hingga Oktober


Cuaca panas akan memburukkan lagi keadaan berjerebu. GAMBAR HIASAN

KUALA LUMPUR – Cuaca panas yang sedang dialami Malaysia dijangka berterusan hingga Oktober ini, kata Timbalan Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (Mestecc), Isnaraissah Munirah Majilis.

Selain Malaysia, negara jiran Singapura dan Sumatera, Indonesia dijangka turut mengalami cuaca yang sama.

“Kita jangka akan mengalami kekurangan taburan hujan dengan cuaca lebih panas dan kering tahun ini tanpa fenomena El Nino dan La Nina sehingga Oktober,” jelas beliau yang dipetik Bernama ketika ditanya mengenai intipati Mesyuarat ke-21 Kumpulan Kerja Teknikal (TWG) dan Jawatankuasa Pemandu Peringkat Menteri Sub-Wilayah Mengenai Pencemaran Jerebu Rentas Sempadan yang berlangsung di Brunei.

Beliau berkata demikian dalam program temu bual Ruang Bicara terbitan Bernama News Channel (BNC) di sini malam tadi.

Menurut belaiu lagi, kelima-lima negara yang terlibat telah membentangkan tindakan yang diambil untuk menangani kejadian kebakaran dan jerebu di negara masing-masing.

Antara maklumat tindakan yang dikongsi ialah menjalankan pemantauan cuaca dan titik panas secara berterusan, menguatkuasakan undang-undang dan mensiap-siagakan peralatan dan sumber tenaga manusia untuk sama-sama memantapkan pemadaman kebakaran.

Mesyuarat tahunan yang melibatkan 4 negara Asean lain, iaitu Brunei, Indonesia, Singapura dan Thailand diadakan bagi memantau dan memperincikan langkah yang diambil dalam mengatasi jerebu merentasi sempadan itu.

Inisiatif untuk menangani masalah jerebu di peringkat Asean dimulakan selepas episod pencemaran yang serius pada 1997 yang membawa kepada termeterainya perjanjian Asean Mengenai Jerebu merentasi sempadan yang ditandatangani oleh 10 negara di Kuala Lumpur pada 10 Jun 2002.

Leave a Reply