MALAYSIA-TURKI PERKUKUH KERJASAMA ZAKAT, WAKAF, FALAK, INDUSTRI HALAL, DAN TERORISME

KUALA LUMPUR: Malaysia dan Turki bersetuju untuk memperkukuh kerjasama melalui perkongsian pintar dalam zakat, industri halal, penyelidikan dan kefatwaan, wakaf, falak dan memerangi terorisme.

Persetujuan itu dicapai melalui sidang video Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri bersama Presiden Direktorat Hal Ehwal Agama Turki, Tuan Yang Terutama Prof. Dr. Ali Erbaş semalam.

“Alhamdulillah, kedua-dua buah negara bersetuju untuk memperkukuh kerjasama melalui perkongsian pintar dalam zakat, industri halal, penyelidikan dan kefatwaan, wakaf, falak dan memerangi terorisme.

“Ia melibatkan pertukaran pegawai, penyelidik, perkongsian kajian penyelidikan dan lain-lain insiatif yang bakal diselaraskan,” kata Zulkifli dalam catatan di Facebook rasminya hari ini.

Ujar Zulkifli usaha tersebut diharap dapat membuahkan manfaat yang besar kepada ummah di kedua-dua buah negara bersaudara itu.

Dalam sidang video selama kira-kira 45 minit itu, Zulkifli sempat menyingkap sejarah ringkas hubungan Khilafah Turki Uthmaniyyah dan Alam Melayu (Nusantara) yang sudah terbina erat ratusan tahun lamanya.

Perkongsian Zulkifli disambut Dr Ali yang mengharapkan usaha yang lebih serius dapat dijalankan bagi menyambung hubungan diplomatik dan persaudaraan tersebut yang telah diwarisi turun temurun. — AlHijrah Online

Leave a Reply