MAZLAN LAZIM DILANTIK SEBAGAI TIMBALAN KETUA POLIS NEGARA

PUTRAJAYA: Datuk Seri Mazlan Lazim dilantik sebagai Timbalan Ketua Polis Negara, yang mula berkuat kuasa hari ini.

Mazlan, 59 tahun, sebelum perlantikan terkini merupakan Pengarah Jabatan Logistik dan Teknologi Bukit Aman, mengisi kekosongan jawatan Timbalan Ketua Polis Negara yang ditinggalkan Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani selepas dilantik sebagai Ketua Polis Negara pada Mei lepas.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainuddin berkata, pelantikan tersebut mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, dengan nasihat Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan perakuan Suruhanjaya Pasukan Polis (SPP).

“Bagi pihak kerajaan, setinggi-tinggi terima kasih diucapkan kepada Al-Sultan Abdullah atas perkenan baginda terhadap pelantikan ini.

“Tahniah dan syabas kepada Mazlan kerana dinaikkan pangkat sebagai Timbalan Ketua Polis Negara,” katanya pada sidang media, hari ini yang turut dihadiri Acryl Sani.

Lapor BERNAMA, Mazlan dilahirkan di Kuala Kedah, beliau memiliki Ijazah Sarjana dalam bidang Pembangunan Sumber Manusia dan Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Ekonomi Sumber.

Beliau pernah memegang jawatan sebagai Timbalan Ketua Polis Kelantan sebelum dilantik mengetuai kontinjen itu, Ketua Pengarah Bahagian Perlindungan Jabatan Perdana Menteri dan Ketua Polis Kuala Lumpur.—AlHijrah Online

Leave a Reply