NEELOFA, SUAMI DAN KELUARGA DIKOMPAUN KESELURUHAN RM60,000

KUALA LUMPUR: Artis dan usahawan, Noor Neelofa Mohd Noor, serta suaminya Muhammad Haris Mohd Ismail, dan 20 ahli keluarga Noor Neelofa dikenakan kompaun keseluruhan RM60,000.

Ketua Polis Dang Wangi, ACP Mohamad Zainal Abdullah berkata, ia selepas kesemua mereka melanggar Peraturan 19 Peraturan-Peraturan Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) (Kawalan Pergerakan Bersyarat) (No. 4) 2021.

Menurut Mohamad Zainal, Noor Neelofa dikenakan kompaun sebanyak RM20,000 tanpa diskaun bagi dua kesalahan.

“Kesalahan pertama selaku penganjur telah gagal mematuhi arahan Ketua Pengarah Kesihatan mengenai pematuhan Prosedur Operasi Standard (SOP) penganjuran majlis sosial Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) apabila gagal memastikan wujud penjarakan fizikal sekurang-kurangnya satu meter sewaktu majlis akad nikah berlangsung.

“Kesalahan kedua, melanggar kebenaran untuk tujuan merentas negeri yang diberikan oleh pegawai diberi kuasa di bawah subperaturan 4 (2) (d) peraturan-peraturan yang sama, memandangkan ada antara aktiviti itu berada di luar skop kebenaran yang diberikan oleh pihak polis,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Tambah beliau suami Noor Neelofa, Muhammad Haris pula dikenakan kompaun RM10,000 tanpa diskaun kerana melanggar kebenaran untuk tujuan merentas negeri yang diberikan oleh pegawai diberi kuasa di bawah subperaturan 4 (2) (d) peraturan-peraturan yang sama, memandangkan ada antara aktiviti itu berada di luar skop kebenaran yang diberikan oleh pihak polis.

20 ahli keluarga Noor Neelofa turut dikenakan kompaun sebanyak RM1,500 seorang yang berjumlah RM30,000 kerana gagal memastikan wujud penjarakan fizikal sekurang-kurangnya satu meter sewaktu majlis akad nikah berlangsung.

“Semua yang terlibat akan dikeluarkan kompaun pada 27 April 2021. Jumlah keseluruhan kompaun adalah sebanyak RM60,000,” kata Mohamad Zainal.

Beliau menasihati orang ramai untuk terus mematuhi peraturan PKPB dan kegagalan berbuat demikian boleh dikenakan tindakan undang-undang. – AlHijrah Online

Leave a Reply