PEKEBUN TERLEPAS HUKUMAN MATI

KUALA TERENGGANU: Seorang pekebun pisang berusia 40 tahun terlepas hukuman gantung sampai mati selepas Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu meminda tuduhan yang dikenakan terhadapnya dua tahun lalu.

Hakim, Datuk Abdul Wahab Mohamed meminda tuduhan terhadap Ismail Mohd Don kepada membunuh tanpa niat di bawah Seksyen 304 (A) Kanun Keseksaan selepas meneliti bukti dan hujah kedua-dua pihak.

Mahkamah seterusnya menjatuhkan hukuman penjara selama 14 tahun terhadap tertuduh bermula dari tarikh tangkap pada 3 Disember 2018.

Menurut pertuduhan, Ismail didakwa telah melakukan perbuatan bunuh dengan menyebabkan kematian terhadap Salahuddin Ismail, 48, di Kampung Tebakang Bukit Payong pada 3 Disember 2018 antara jam 3.15 petang hingga 3.45 petang.

Sebelum itu, Salahuddin bersama seorang lagi lelaki dikatakan telah memasuki kebun tertuduh dan mencuri pisang yang diusahakan sejak 9 bulan.

Berang pisangnya dicuri, tertuduh hilang pertimbangan dan bertindak memukul belakang kepala mangsa dengan sebatang besi sebanyak satu kali sebelum mangsa rebah dan meninggal dunia.

Orang Kena Tuduh (OKT) juga turut menghempuk kepala mangsa beberapa kali dengan tandan pisang yang dicuri.

Dalam pertuduhan dua tahun lalu, OKT telah dituduh membunuh di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman gantung sampai mati.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Amer Abu Bakar Abdullah sementara tertuduh diwakili peguam, Hayat Muhamad. — AlHijrah Online

Leave a Reply