PEMANDU LORI DITAHAN TURUNKAN BENDERA PARTI POLITIK

ALOR GAJAH: Gara-gara mencabut bendera dan gegantung parti politik, seorang pemandu lori ditahan polis selepas melakukan tindakan tersebut di persimpangan Jalan Taman Merdeka Perdana, di sini, malam semalam.

Ketua Polis Negeri Datuk Abdul Majid Mohd Ali berkata, individu berusia 48 tahun itu mencabut bendera dan gegantung parti kerana ia menghalang pemandangan pengguna jalan raya yang ingin keluar masuk ke simpang jalan.

“Hasil soal siasat mendapati tujuan lelaki itu berbuat demikian kerana bendera dan gegantung telah menghalang pemandangan pengguna.

“Suspek juga mengakui tujuan berbuat demikian tiada kaitan dengan elemen politik,” katanya, hari ini.

Hasil pemeriksaan polis menemui 26 batang bendera pelbagai parti bertanding termasuk 14 batang bendera berlogo Barisan Nasional (BN), lapan Pakatan Harapan (PH) dan empat bendera Perikatan Nasional (PN).

“Suspek disiasat di bawah Seksyen 427 Kanun Keseksaan kerana khianat namun telah dibebaskan dengan jaminan polis,” katanya.

Tambah Abdul Majid, sebanyak lima laporan polis telah diterima berkaitan perbuatan sabotaj bendera dan gegantung parti politik.

“Masing-masing dua laporan di daerah Melaka Tengah dan daerah Alor Gajah dan satu laporan di daerah Jasin,” katanya.

–AlHijrah Online

Leave a Reply