PENCIPTA KANDUNGAN MEDIA SOSIAL DI KAWASAN BANJIR BOLEH DIKENAKAN TINDAKAN – POLIS

Sumber Gambar: BERNAMA

BALING: Polis memberi amaran akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana individu atau pihak yang berlegar-legar di kawasan banjir di daerah ini semata-mata untuk membuat kandungan media sosial.

Ketua Polis Daerah Baling Supt Shamsudin Mamat berkata mereka yang masuk ke kawasan bencana dengan niat untuk meraih populariti di media sosial boleh dikenakan tindakan kerana menghalang tugas penjawat awam.

“Kita faham perkembangan era zaman teknologi baharu untuk mereka berada di satu tempat dan masa yang betul untuk mereka menularkan sesuatu isu dan sebagainya dan mungkin untuk mendahului media.

“Jadi saya ingin memberi nasihat kepada mereka yang mempunyai kepentingan diri tanpa berasa belas kasihan kepada mangsa banjir yang sedang kesusahan, cukuplah menyusahkan pihak berkuasa dengan berlegar-legar di kawasan musibah ini tanpa tujuan.

“Semata-mata untuk mempopularkan diri dengan mengatakan bahawa anda berada di sini dan membantu mangsa-mangsa banjir sedangkan anda tidak berbuat apa-apa,” katanya pada sidang media di sini hari ini.

Beliau berkata sekiranya pihak yang berkenaan ingkar arahan pihak berkuasa dengan memasuki kawasan bencana tanpa tujuan, tindakan boleh diambil di bawah Seksyen 186 Kanun Keseksaan.

Katanya, bagi meningkatkan kawalan keselamatan polis mengadakan dua sekatan jalan raya iaitu di simpang Kampung Jerai dan Kuala Kuang yang juga bertujuan mengurangkan kemasukan kenderaan yang tidak berkaitan di kawasan bencana.

Dalam pada itu beliau berkata setakat ini pihak polis tidak menerima sebarang laporan berhubung kehilangan atau kecurian harta benda membabitkan mangsa bencana banjir.

“Mangsa banjir dibenarkan pulang untuk mengambil barang berharga atau dokumen pengenalan diri untuk tujuan disimpan di tempat selamat atau pusat pemindahan sementara,” katanya.

Sementara itu, Shamsudin berkata setakat 5 petang ini seramai 499 orang daripada 109 keluarga masih ditempatkan di tiga pusat pemindahan sementara (PPS) iaitu di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Jerai, Sekolah Menengah Agama Yayasan Al-Khairiah dan Surau An Nur.–AlHijrah Online

Leave a Reply