PKPB: AKTIVITI PENGGAMBARAN DIBENARKAN DENGAN SOP KETAT SELEPAS AIDILFITRI

KUALA LUMPUR: Aktiviti penggambaran filem, drama dan iklan ketika tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dibenarkan dengan syarat pematuhan Prosedur Operasi Standard (SOP) ketat.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata perkara itu diputuskan Mesyuarat Khas Menteri-Menteri dengan kebenaran aktiviti penggambaran akan bermula selepas perayaan Aidilfitri.

Katanya, pihak produksi perlu mematuhi SOP ditetapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

“Antara SOP perlu dipatuhi ialah melakukan mesyuarat dan uji bakat secara dalam talian, mengemukakan rekod perjalanan semua tenaga produksi dan artis bagi tempoh empat minggu sebelum penggambaran dan memastikan tidak lebih daripada 20 orang terlibat dalam setiap sesi penggambaran.

“Syarikat produksi juga perlu melantik seorang penyelia keselamatan bagi memastikan pematuhan SOP di semua peringkat produksi. Perkhidmatan bufet bagi petugas dan artis adalah tidak dibenarkan dan makanan perlu dihidangkan secara pek individu,” katanya dalam sidang media harian PKPB yang disiarkan stesen TV tempatan hari ini.

Pihak industri sebelum ini dilaporkan meminta kerajaan membenarkan sesi penggambaran ketika tempoh PKPB selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuat kuasakan sejak 18 Mac lalu dan kini disambung dengan PKPB hingga 9 Jun depan bagi membendung wabak COVID-19.

Mengulas lanjut, Ismail Sabri menjelaskan jurusolek dan penata rias juga perlu menggunakan pelindung muka, selain memastikan kerap mencuci tangan sebelum dan selepas membuat dandanan artis.

Bagaimanapun, beliau menegaskan penggambaran atau rakaman pentas dan persembahan secara langsung yang melibatkan tontonan ramai adalah tidak dibenarkan bagi mengekang penularan COVID-19. – AlHijrah Online

Leave a Reply