Connect with us

ALHIJRAH ONLINE

POLIS BUKA KERTAS SIASATAN ‘HIMPUNAN SELAMATKAN MALAYSIA’

DALAM NEGARA

POLIS BUKA KERTAS SIASATAN ‘HIMPUNAN SELAMATKAN MALAYSIA’

Polis telah membuka kertas siasatan berkaitan penganjuran ‘Himpunan Selamatkan Malaysia’ yang diadakan di hadapan kompleks beli-belah Sogo, di ibu negara semalam.

Sumber Gambar: BERNAMA

KUALA LUMPUR: Polis telah membuka kertas siasatan berkaitan penganjuran ‘Himpunan Selamatkan Malaysia’ yang diadakan di hadapan kompleks beli-belah Sogo, di ibu negara semalam.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Allaudeen Abdul Majid berkata, siasatan dilakukan mengikut Akta Perhimpunan Aman 2012.

“Kita (polis) sudah buka kertas siasatan dan akan memanggil mana-mana individu yang dapat membantu siasatan.

“Mereka akan dipanggil untuk rakaman keterangan dalam masa terdekat,” katanya seperti dilapor media, hari ini.

Semalam Allaudeen memaklumkan perhimpunan yang berlangsung di ibu negara semalam tidak mematuhi Akta Perhimpunan Aman (APA) 2012.

Perhimpunan yang dihadiri kira-kira 850 peserta itu gagal memenuhi butiran diperlukan oleh Jadual 4 dalam Seksyen 10 akta berkenaan, katanya.

“Mengikut Seksyen 9 penganjur perlu kemukakan permohonan dan Jadual 4 dalam Seksyen 10 pula ada format yang penganjur kena patuhi yang telah diperuntukkan undang-undang, mereka kena ikut format itu.

“Antaranya kena nyatakan dengan jelas siapa penganjur, kena dapatkan kebenaran pemilik premis dan tanah di kawasan perhimpunan diadakan, seterusnya sertakan sekali kebenaran itu dalam permohonan yang dibuat,” katanya.—AlHijrah Online


Discover more from ALHIJRAH ONLINE

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Click to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in DALAM NEGARA

To Top

Discover more from ALHIJRAH ONLINE

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading