PPZ-MAIWP KUTIP RM756 JUTA ZAKAT TAHUN LEPAS, PENCAPAIAN TEBAIK SEJAK 30 TAHUN LALU

KUALA LUMPUR: Di sebalik cabaran COVID-19, Pusat Pungutan Zakat – Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) berjaya mengutip RM756 juta wang zakat sepanjang tahun lalu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri jumlah itu merupakan pencapaian terbaik dalam sejarah penubuhan PPZ-MAIWP sejak 30 tahun yang lalu.

“Sukacitanya saya ingin memaklumkan kutipan zakat di Wilayah Persekutuan sehingga 31 Disember 2020 telah melebihi sasaran dengan kutipan keseluruhan adalah sebanyak RM756 juta berbanding RM682 juta pada tahun sebelumnya. Jumlah ini menunjukkan peningkatan sebanyak 11 peratus iaitu sebanyak RM74 juta.

“Saya bersyukur kepada Allah SWT kerana kutipan zakat telah menunjukkan peningkatan yang amat luar biasa walaupun ketika negara berhadapan dengan pandemik COVID-19. Sesungguhnya saya amat terharu dengan sokongan yang diberikan oleh semua #heroasnaf,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau turut memberi penghargaan dan mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua pembayar zakat PPZ-MAIWP kerana telah menunaikan kewajipan berzakat sepanjang tahun 2020.

Selain itu penghargaan turut diberikan kepada warga kerja PPZ-MAIWP atas usaha yang dilakukan dalam mengumpul dan menyalurkan bantuan zakat kepada mereka yang layak.

“Saya telah melihat kesungguhan yang ditunjukkan oleh seluruh warga kerja PPZ-MAIWP dalam menggerakkan usaha dakwah zakat dan menyantuni pelbagai lapisan masyarakat melalui inisiatif tanggungjawab sosial korporat (CSR), Khaira PPZ terutamanya di waktu yang sukar ini.

“Tahniah diucapkan kepada Ahli Lembaga Pengarah PPZ-MAIWP yang di terajui oleh Datuk Seri Syed Ali Al-Habshee, barisan pengurusan yang di ketuai oleh Ketua Pegawai Eksekutifnya, Tuan Haji Ahmad Shukri Yusoff dan seluruh warga kerja hebat PPZ-MAIWP di atas pencapaian ini,” katanya.

Tegas Zulkifli, dengan kudrat yang beliau ada serta bersama-sama dengan agensi-agensi agama di bawah Jabatan Perdana Menteri, para asnaf akan terus disantuni dan setiap sen yang diperoleh akan diagihkan seadilnya kepada mereka yang memerlukan.

Katanya keyakinan dan kepercayaan umat Islam di Wilayah Persekutuan kepada kredibiliti MAIWP sebagai institusi yang menguruskan zakat akan terus saya pertahankan dengan penuh integriti. – AlHijrah Online

Leave a Reply