Connect with us

ALHIJRAH ONLINE

PPZ-MAIWP: WAJIB BAYAR ZAKAT I-SINAR JIKA CUKUP HAUL DAN NISAB

DALAM NEGARA

PPZ-MAIWP: WAJIB BAYAR ZAKAT I-SINAR JIKA CUKUP HAUL DAN NISAB

KUALA LUMPUR: Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) menetapkan penerima i-Sinar Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang beragama Islam wajib membayar zakat jika cukup syarat yang ditetapkan.

Ketua Pegawai Eksekutif Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP), Ahmad Shukri Yusoff berkata, pembayaran zakat ke atas wang simpanan KWSP perlu dikeluarkan jika cukup haul (tempoh setahun) dan nisab (paras minimum).

“Seperti di Wilayah Persekutuan, nisab yang wajib dikeluarkan zakat berjumlah RM22,299, jika lebih daripada jumlah tersebut wajib dibayar zakat.

“Jika seseorang mengeluarkan RM100,000 maka 2.5% daripada jumlah tersebut (sebanyak RM2,500) perlu dikeluarkan sebagai zakat wang simpanan,” katanya.

Jelasnya zakat wajib bagi penerima i-Sinar yang tidak terjejas sumber pendapatan namun golongan yang terkesan adalah tidak diwajibkan.

Katanya lagi, bagi mereka yang tidak terkesan pendapatan, jumlah pengeluaran i-Sinar perlu dicampurkan dengan harta yang lain dan perlu dizakatkan jika cukup haul dan nisab.

Beliau dalam pada itu menjelaskan wang yang ketika ini masih berada dalam simpanan KWSP dan tidak dikeluarkan melalui mana-mana skim tidak perlu dibayar zakat kerana belum sempurna milik.

“Penyimpan tidak dikenakan zakat kerana tidak cukup syarat, iaitu sempurna milik.

“Jika cukup masa umur 55 tahun, dan mengeluarkan RM100,000 ketika itu menjadi satu kewajipan kerana cukup haul dan nisab,” katanya.

Jelasnya, setiap umat Islam perlu melunaskan hutang dengan Allah SWT dengan membayar zakat daripada wang simpanan sebagai satu bentuk pembersihan harta yang dimiliki.

Sebelum ini, kerajaan membenarkan pencarum mengeluarkan simpanan KWSP melalui skim i-Sinar bagi meringankan beban rakyat yang terkesan dengan pandemik COVID-19.—AlHijrah Online


Discover more from ALHIJRAH ONLINE

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Click to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in DALAM NEGARA

To Top

Discover more from ALHIJRAH ONLINE

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading