SUKAR UNTUK SEBARKAN ILMU AGAMA TANPA ILMU DUNIA

Ini kerana, dengan bantuan ilmu dunia, pembelajaran dan penyebaran agama Islam dapat dilakukan dengan lebih meluas agar memberi manfaat kepada ramai orang seterusnya menjanjikan kebaikan serta nikmat di akhirat.

KUALA LUMPUR: Umat Islam diingatkan untuk tidak mengabaikan ilmu dunia meskipun bersikap zuhud yang mengutamakan akhirat.

Pensyarah Pusat Bahasa, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Abdullah Bukhari Abdul Rahim berkata, keegoan individu yang berpegang kepada zuhud dan mengabaikan ilmu dunia akan menyebabkan ajaran Islam sukar berkembang.

“Kalau kita abaikan dunia, cari akhirat semata-mata apabila kita buka sekolah untuk sampaikan ilmu agama sukar untuk kembangkan tanpa ilmu duniawi.

“Kesimpulannya dunia ini adalah tempat kita bercucuk tanam, supaya kita boleh dapat hasil untuk menjadi kaya-raya di akhirat kelak,” katanya ketika menjadi panel dalam program Analisis yang membincangkan topik ‘Zuhud: Kejar Akhirat, Ilmu Dunia Ditinggalkan’.

Pensyarah Pusat Bahasa, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Abdullah Bukhari Abdul Rahim

Beliau dalam pada itu tidak bersetuju dengan tindakan individu yang menolak kepentingan ilmu dunia seperti bahasa, biologi, sains, kimia, fizik dan matematik dengan hanya memberi tumpuan kepada pendidikan agama.

Selain itu beliau juga menolak dakwaan sesetengah individu mengenai sistem pendidikan negara ketika ini tidak cukup ukhrawiyyah untuk menjamin kebahagian anak-anak di akhirat.

“Orang yang mengatakan begitu, perlu untuk membuka minda, dan melihat sistem pendidikan kita secara lebih menyeluruh, yang mana sudah banyak memberikan cerita-cerita kejayaan yang bermanfaat ketika di dunia mahupun di akhirat,” katanya.

Sementara itu, Pesuruhjaya Kanak-Kanak Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM), Profesor Datuk Noor Aziah Mohd Awal anak-anak tidak sepatutnya dijadikan mangsa kepada pegangan ibu bapa yang menolak ilmu dunia.

“Kita tahu hak pendidikan ini sangat penting untuk anak-anak membangun diri dan mencapai keupayaan yang paling tinggi. Ibu bapa perlu berfikir secara rasional,” katanya yang turut menjadi panel jemputan dalam Analisis Rabu lalu.

Pesuruhjaya Kanak-Kanak Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM), Profesor Datuk Noor Aziah Mohd Awal

Isu zuhud sering menjadi perdebatan masyarakat lebih-lebih lagi apabila ada ibu bapa mengambil keputusan memberhentikan anak-anak daripada sekolah aliran biasa untuk memberi tumpuan kepada ilmu akhirat.

Rakaman perbincangan mendalam isu tersebut boleh disaksikan di saluran Youtube Analisis TV AlHijrah. — AlHijrah Online

Leave a Reply