PROSES PEMULIHAN EKONOMI PERLU SEIMBANG – PENGERUSI MPN

Gambar hiasan (BERNAMA)

KUALA LUMPUR: Malaysia memerlukan proses pemulihan yang seimbang agar jurang perbezaan pendapatan rakyat dapat dirapatkan.

Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN), Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata kadar pemulihan yang tidak sekata antara negeri akan melebarkan jurang pendapatan dan pembangunan antara negeri.

“Kadar pemulihan tidak sekata. Sesetengah sektor pulih lebih baik daripada yang lain. Itulah sebabnya saya selalu mengatakan bahawa kerajaan mesti amali dan campur tangan jika perlu.”

Menurut beliau terdapat sektor-sektor tertentu yang pulih dengan lebih pantas berbanding sektor lain.

Sebagai contoh, pemulihan pelancongan lebih perlahan daripada pembuatan. Ini menjadikan negeri yang bergantung kepada pelancongan, akan pulih lebih perlahan berbanding negeri-negeri yang dominan kepada sektor pembuatan.

Jelas Tan Sri Muhyiddin, pemulihan bukan hanya untuk jangka pendek, sebaliknya perlu diselaraskan dengan matlamat pembangunan yang lebih panjang seperti yang diketengahkan oleh Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) untuk membina ekonomi yang lebih inklusif dan berdaya tahan.

Tegas beliau jika proses pemulihan tidak dilaksanakan dengan baik, kesan pandemik dibimbangi akan berlarutan lebih lama.

“Akan ada parut kekal dalam beberapa sektor ekonomi. Apabila pemulihan tidak diberi keutamaan yang sewajarnya, saya khuatir bahawa dua tahun wabak itu, akan membawa kepada satu dekad yang hilang untuk Malaysia.”

Tan Sri Muhyiddin turut mengingatkan bahawa tekanan inflasi dan kenaikan kadar faedah boleh menjejaskan momentum pemulihan ekonomi.

Ringgit yang lemah juga bermakna bil import terutamanya makanan menjadi lebih tinggi, dan kenaikan harga akan diserahkan kepada pengguna.

Jelas beliau walaupun ini bukan satu situasi yang unik kepada Malaysia sahaja, kita harus mengakui bahawa Ringgit yang lemah, mempunyai implikasi yang serius kepada ekonomi. –ALHIJRAH ONLINE

Leave a Reply