SERANGAN BOM TRAK DI UTARA SYRIA

TAL ABYAD: Tentera Turki (TSK) menggagalkan serangan bom trak yang dilakukan oleh pengganas YPG/PKK di Tal Abyad di utara Syria, demikian menurut Kementerian Pertahanan semalam.

Memetik laporan agensi Berita Anadolu, militan berkenaan cuba menyerang Kampung Ayn al-Arus di daerah itu, tetapi berjaya dihalang oleh pusat pemeriksaan keselamatan yang dilakukan oleh TSK, kata kementerian itu di Twitter.

Laporan awal menyebut, ada trak lain berisi bom diletupkan di luar kampung itu, menyebabkan sekurang-kurangnya lima cedera.

Belum ada pihak yang mengaku bertanggungjawab terhadap serangan itu. Bagaimanapun tentera Syria (SNA) berkata, militan YPG/PKK mungkin terlibat.

Manakala di Jarabulus, kejadian sama turut berlaku.

“Pengganas PKK/YPG dahagakan darah telah melakukan serangan bom kereta lain di tengah Jarabulus yang menyasarkan orang awam tidak bersalah, menyebabkan 9 cedera termasuk seorang kanak-kanak,” kata kementerian itu di Twitter.

Lebih 30 tahun menjalankan kempen keganasan terhadap Turki, PKK menyebabkan kematian 40,000 nyawa termasuk wanita, kanak-kanak dan bayi. Kumpulan itu disenaraikan sebagai pengganas oleh Turki, Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah. YPG merupakan cabang PKK di Syria. — Terjemahan AlHijrah Online

Leave a Reply