SULTAN NAZRIN SHAH RASMI SISTEM AIR TERAWAT KG ORANG ASLI BATANG PADANG

TAPAH: Sultan Perak Sultan Nazrin Shah hari ini berkenan merasmikan pemasangan 10 sistem air terawat sumbangan Yayasan Sultan Azlan Shah (YSAS) di tujuh kampung orang asli di daerah Batang Padang di sini.

Turut berangkat ke Majlis Perasmian Sistem Bekalan Air Terawat SAFEWHERE Batang Padang di Kampung Orang Asli Batu 14 itu ialah Raja Permaisuri Perak Tuanku Zara Salim dan Raja Kecil Sulong, Raja Ahmad Nazim Azlan Shah Raja Ashman Shah.

Hadir sama Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu; Pemegang Amanah YSAS, Jeneral (B) Tan Sri Mohd Zahidi Zainuddin, Naib Presiden Persatuan Perubatan Islam Malaysia (IMAM), Dr Jamali Wagiman; Ketua Koordinator Pasukan Tindakan dan Bantuan Persatuan Perubatan Islam Malaysia (IMARET), Dr Ahmad Munawar Helmi Salim dan Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA), Prof Dr Juli Edo.

Pada majlis yang dihadiri penduduk kampung orang asli itu, Sultan Nazrin Shah turut meminum air daripada sistem air terawat terawat lapangan itu yang tiada dalam perancangan penganjur.

Sultan Nazrin Shah meminum air dari sistem rawatan air SAFEWHERE di Kg Orang Asli Batu 14. Foto IMARET


Sistem rawatan air lapangan itu mula beroperasi sejak 7 September lalu itu membekalkan air terawat kepada lebih 1,100 penduduk di kampung orang asli terbabit.


Pemasangan 10 unit sistem rawatan air lapangan yang dibangunkan IMARET dengan kerjasama Angkatan Tentera Malaysia itu mengambil masa lima minggu, membabitkan dana keseluruhan RM1.1 juta, termasuk kos penyelenggaraan 10 tahun.


“Inisiatif YSAS dengan kerjasama Pejabat Kesihatan Daerah Batang Padang dan IMARET dalam membekalkan air terawat untuk komuniti arang asli itu turut membabitkan pembinaan empangan mini di Kampung Orang Asli Batu 17 Sekam Bawah,” kata IMARET dalam kenyataan hari ini.

Tujuh kampung yang meneria sistem rawatan air itu ialah Kampung Orang Asli Batu 14, Batu 15, Batu 16, Batu 17 Sekam Bawah, Batu 17 Landing Zone, Batu 19 dan Batu 20.


Kampung orang asli terbabit dipilih selepas kajian dijalankan IMARET dan Pejabat Kesihatan Daerah Batang Padang mendapati terdapat keperluan air terawat dalam kalangan penduduk yang bergantung kepada sumber semula jadi, sekali gus terdedah kepada risiko penyakit bawaan air.

Selain di pedalaman Kelantan dan Johor, sistem rawatan air lapangan itu telah dipasang di kem pelarian Rohingya di Cox’s Bazar, Bangladesh dan di empat kampung dan hunian sementara mangsa gempa di Palu, Sulawesi Tengah, Indonesia. – AlHijrah Online

Leave a Reply