TERIMA KUNJUNGAN MUFTI ISMAIL MENK, PM AMBIL PELUANG BERMUZAKARAH

Datuk Seri Anwar Ibrahim menerima kunjungan dan mengadakan majlis ilmu bersama Mufti Dr Ismail Ibnu Musa Menk, Mufti Besar Zimbabwe di Kompleks Seri Perdana. – SADIQ ASYRAF / Pejabat Perdana

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam menerima kunjungan ulama terkenal Zimbabwe Dr Mufti Ismail Menk di Kompleks Seri Perdana, Putrajaya.

Dalam kunjungan itu, perdana menteri memaklumkan beliau turut mengadakan majlis ilmu bersama Dr Mufti Ismail Menk membincangkan isu-isu berkaitan umat Islam.

“Saya dan hadirin mengambil peluang bermuzakarah bersama mufti menyentuh beberapa ittijahat (jalur pemikiran) umat semasa.

“Menyingkap soal fahaman agama yang melampau, tentunya ini berpangkal pada soal pendidikan, dan bagaimana masyarakat kita dididik dan diasuh.

“Sering diingatkan bahawa sayugia kita menjadi pendakwah dan bukan penghukum. Justeru penting untuk diketengahkan faham yang lebih sederhana, serta membudayakan Adab al-Ikhtilaf dalam menyikapi perbedaan pandangan.

“Turut disingkap ialah persoalan Adab al-Ikhtilaf serta kepentingan mewacanakannya seperti yang dikupas secara tuntas oleh Almarhum Shaykh Taha Jabir Alwani,” kata Anwar dalam hantaran di Facebooknya.

Kunjungan semalam turut disertai Syeikh Muhammad Salah dari Huda TV, Amerika Syarikat dan Syeikh Wael Ibrahim dari The Aware Academy, Australia

Perdana Menteri dalam pada itu berkata Malaysia akan mengambil langkah proaktif untuk menangani gejala Islamofobia yang membarah di negara luar.

“Hal ini akan menjadi kebijakan yang spesifik dalam Kementerian Luar Negeri,” katanya.

Ujar Anwar beliau rasa senang dan nyaman Mufti Menk dan rombongannya sepanjang keberadaan mereka di Malaysia malah ulama itu turut menyatakan hasrat untuk kembali dengan lebih kerap ke negara ini.

“Saya nyatakan bahawa pintu kita sentiasa terbuka dan mudah-mudahan negara tercinta ini sentiasa mendapat limpahan berkat dari Allah SWT,” katanya. — AlHijrah Online

Leave a Reply