UNGA TERIMA PAKAI EMPAT RESOLUSI PRO-PALESTIN, PERTAHAN SEMPADAN PRA-1967 DAN PERBAHARUI MANDAT AGENSI PBB

NEW YORK: Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) pada Selasa menerima pakai empat resolusi pro-Palestin yang mempertahankan sempadan pra-1967 antara Palestin dan Israel serta memperbaharui mandat dua agensi PBB berkaitan Palestin, lapor agensi berita China Xinhua.

Selepas lebih 20 negara anggota membahaskan isu Palestin, perhimpunan itu mengundi empat draf resolusi satu demi satu yang menyaksi kesemua dokumen diluluskan dengan dua daripadanya mendapat majoriti yang besar.

“Penyelesaian aman isu Palestin,” resolusi yang menerima sokongan paling banyak (147 undi menyokong, tujuh menentang dan 13 berkecuali), menggesa semua negara agar tidak mengiktiraf sebarang perubahan terhadap sempadan pra-1967 termasuk yang membabitkan Baitulmaqdis selain yang telah dipersetujui semua pihak menerusi rundingan.

Ia menggesa semua negara agar tidak memberikan bantuan kepada aktiviti petempatan haram Israel di wilayah Palestin yang diduduki, dan memastikan akauntabiliti adalah selaras dengan undang-undang antarabangsa.

Resolusi bertajuk “Committee on the Exercise of the Inalienable Rights of the Palestinian People” meminta jawatankuasa PBB menggandakan usaha antarabangsa yang bertujuan mewujudkan satu rangka kerja multilateral yang diperluas untuk pencergasan semula usaha bagi mencapai penyelesaian aman dalam isu Palestin.

Ia mempelawa semua kerajaan dan organisasi untuk memanjangkan kerjasama mereka kepada jawatankuasa itu dalam melaksanakan tugasnya.

Dua lagi resolusi iaitu “Division for Palestinian Rights of the Secretariat” dan “Special information programme on the question of Palestine of the Department of Global Communications” masing-masing menyaksikan mandat kedua-dua agensi PBB yang dirujuk diperbaharui. — BERNAMA

Leave a Reply