USAHA TUNTUT SABAH: FILIPINA BUKA SEMULA JABATAN KHAS

Sumber: www. sabah.gov.my

MANILA: Masih enggan mengalah, Kementerian Luar Filipina mahu jabatan khas menggerakkan usaha menuntut hak dan merebut semula Sabah daripada Malaysia dibuka semula.

Perkara itu diumumkan Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Teodoro Locsin Jr, menerusi ciapan Twitter beliau semalam.

“Jabatan ini akan dihidupkan semula, khas bagi meneliti mengapa usaha merebut semula Sabah masih belum selesai termasuk sama ada mahu menghidupkannya atau beri nafas baru.”

Teodoro Locsin Jr
Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina

Locsin, Julai lalu mencetuskan kontroversi dengan menyatakan bahawa Sabah ‘bukan berada dalam Malaysia’.

Filipina sudah lama mengemukakan tuntutan terhadap Sabah berdasarkan dakwaan sejarah pemilikan wilayah itu oleh Sultan Sulu, yang sebelum ini dikenali sebagai Borneo Utara.

Malaysia sebaliknya menegaskan lebih awal, tidak mengiktiraf dan tidak akan memenuhi tuntutan mana-mana pihak terhadap Sabah, yang secara rasmi menjadi sebahagian daripadanya ketika pembentukan Malaysia pada 1963.

Misi tetap Malaysia ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Jumaat lalu menyerahkan nota kepada badan dunia itu menegaskan bahawa ia tidak pernah mengiktiraf tuntutan Filipina terhadap Sabah.

Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin, ketika melawat Sabah Sabtu lepas berkata, negeri dengan jolokan ‘Di Bawah Bayu’ itu adalah sebahagian daripada Malaysia dan kerajaan persekutuan menolak sepenuhnya tuntutan Filipina terhadap negeri itu.

“Kami tidak akan pernah mengakui tuntutan ini. Sabah akan kekal di Malaysia.”

Tan Sri Muhyiddin Yassin
Perdana Menteri

Muhyiddin juga berkata, kerajaan pusat akan terus melindungi Sabah daripada sebarang bentuk pencerobohan dan pendatang haram. — AlHijrah Online

Leave a Reply