SEMAKAN LATAR BELAKANG PENDAKWAH UNTUK JAGA KESELAMATAN NEGARA – MUJAHID

KUALA LUMPUR : Semakan latar belakang terhadap semua penceramah luar yang mengadakan ceramah keagamaan di Malaysia bertujuan menjaga keselamatan negara.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Mujahid Yusof berkata langkah itu juga bagi memastikan pendakwah Islam atau bukan Islam menghargai konteks keharmonian dan sensitiviti kaum.

“Kita kena periksa latar belakang mereka sebab kemungkinan besar mereka ada membawa fahaman yang tidak sesuai dengan konteks Malaysia,” katanya ketika ditemui di lobi Parlimen, hari ini.

Mengenai sama ada beliau akan memanggil semula pendakwah-pendakwah kontroversi, Mujahid berkata “Perkara itu dah masuk kepada soal terperinci, saya hanya memberi komen terhadap satu dasar, tentang soal siapa dan apa,terpulanglah”.

Semalam, Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata pihak kementerian melakukan proses semakan dengan badan-badan keagamaan berkaitan yang terdapat dalam negara bagi memastikan kumpulan pendakwah asing bebas daripada fahaman songsang. — BERNAMA

Leave a Reply