56 ADUN SELANGOR DISERU SUMBANG RM5,000 BANTU PENDUDUK GAZA

Foto Facebook Pua Pei Ling

SHAH ALAM: Kesemua 56 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Selangor diseru menyumbang sebanyak RM5,000 ke dalam tabung kemanusiaan Palestin yang dicadang diwujudkan bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) itu untuk membantu mangsa konflik kemanusiaan di Gaza.

ADUN Bukit Lanjan Pua Pei Ling berkata jika perkara berkenaan dapat direalisasikan, sebanyak RM280,000 dapat dikumpul dan disalurkan bertujuan meringankan beban yang dihadapi penduduk Gaza susulan krisis kemanusian yang tidak berkesudahan berikutan serangan rejim zionis Israel.

“Krisis kemanusian ini walaupun jauh beratus kilometer, hadirnya kita di dewan yang mulia ini sebagai pemimpin malah tidak luntur pegangan kita untuk memainkan peranan sebagai ADUN (untuk membantu rakyat Gaza).

“Saya cadangkan kepada Menteri Besar (Datuk Seri Amirudin Shari), barisan exco  dan semua ahli dewan tanpa mengira parti untuk sama-sama kita bentuk satu tabung dana sumbangan ADUN Selangor di bawah kelolaan Speaker (Selangor) dengan sumbangan RM5,000 setiap ADUN,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika membahaskan Rang Undang-undang Enakmen Pembekalan 2024, di sidang DUN Selangor hari ini.           

Pua berkata ketika ini penduduk Gaza juga dikepung di semua arah dan ambulans tidak lagi dapat bergerak.

“Air, makanan serta elektrik (disekat) dan hospital turut diletupkan oleh pihak zionis di Gaza. Kita sedang berdepan krisis kemanusiaan paling teruk dalam kalangan orang awam dengan pembunuhan beramai-ramai dan penghapusan etnik sedang berlaku di depan mata kita,” katanya.

Kerajaan Selangor pada 27 Okt lepas menyerahkan sumbangan RM1 juta ke Akaun Amanah Kemanusiaan Rakyat Palestin (AAKRP) bagi mengurangkan kesengsaraan rakyat negara itu.

Sumbangan diserahkan Amirudin kepada Setiausaha Bahagian, Bahagian Asia Barat Kementerian Luar Negeri Datuk Zahairi Baharim di Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor. –AlHijrah Online

Leave a Reply